Quantcast
НАТО похвали Русия за изтеглянето на армията от границата с Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

НАТО похвали Русия за изтеглянето на армията от границата с Украйна

Путин отказа поканата на Зеленски за среща в Донбас и му предложи да разговарят в Москва
Обновена
22 684
 ЕПА БГНЕС архив

НАТО обяви, че съобщението на Русия, че нарежда на войските си да напуснат граничния район с Украйна и да се върнат в своите бази по постоянна дислокация е важно и навременно, предава Агенция Фокус. В същото време от Алианса заявяват, че ще останат нащрек, за "да наблюдават отблизо неоправданото военно натрупване на Русия в и около Украйна“. От НАТО едновременно хвалят Русия за стъпките за деескалация, но твърдят и че те са закъснели.

Часове по-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви края на проверката на войските в Южния и Западния военен окръг и разпореди  връщането на военнослужещите в поделенията, по места за постоянна дислокация, съобщава РИА Новости. Веднага след това рублата повиши своята стойност.

„Целите на внезапната проверка е постигната изцяло. Войските демонстрираха способността  да осигурят надеждна защита на направлението", обяви Шойгу и веднага след това нареди на участвалите армии и дивизии да се върнат в пунктовете за постоянна дислокация до 1 май. Военният министър изрично нарежда на командирите да внимават да не се случат произшествия при завръщането, както и да наградят най-добрите.

 

 

 

Повече от десет хиляди души и 1200 единици оръжия и военна техника взеха участие в ученията в Крим, включително крайбрежните ракетни системи Бал и Бастион, ударни безпилотни летателни апарати, бързите патрулни катери Raptor, както и 40 кораба. Шойгу обяви началото на контролните проверки на бойната готовност на армията във всички военни окръзи в началото на април.

Днес руското военно министерство показа как Шойгу е прелетял с хеликоптер над районите с бойци и техника и проверил бойната готовност на военноморските и сухопътните сили.

 

 

 

Путин покани Зеленски да се срещнат в Москва

 

Президентът на Русия Владимир Путин прие предложението на украинския си колега Володимир Зеленски за лична среща, съобщава БНР

"Ако украинският президент иска да обсъдим двустранните отношения, готови сме да го приемем в Москва по всяко време", заяви Путин. Руският президент заяви това по време на разговори в Кремъл с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Според руския държавен глава, ако Зеленски иска да започне да възстановява отношенията си с Руската федерация, Москва ще приветства това: „За да реши проблема с Донбас, украинското ръководство трябва да общува с ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република), а чак след това с Русия“, каза обаче Путин в отговор на скорошната покана, отправена му от Зеленски, двамата да се срещнат в конфликтната зона.

Руският президентът добави, че предложенията за преместване на контактната група по Донбас от Минск са подобни на опит за избягване на реално решение на проблемите.

Още

Москва: САЩ и НАТО прехвърлят 40-хилядна армия до границата ни

13.04.2021

Обновена

15357
Киев: Русия е стоварила 80 000 войници на границата ни и в Крим

12.04.2021

Обновена

8818
Путин пусна видео как си почива с Шойгу в Сибир

21.03.2021

Обновена

9126