Quantcast
Навални подкрепи комунистите, за да отслаби Путин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Навални подкрепи комунистите, за да отслаби Путин

По призива на опозиционера хората трябва да приложат "Умно гласуване"
2 256
 Комерсант
Навални и по-рано е прилагал тактиката на "умно гласуване".

Излежаващият присъда лидер на опозицията в Русия Алексей Навални призова в сряда руските избиратели да подкрепят кандидатите на Комунистическата партия преди парламентарните избори този уикенд, като част от опита за отслабване на кандидатите, привърженици на Кремъл, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Вотът за Държавната дума, за който се очаква, че ще донесе лесна победа на управляващата партия „Единна Русия“, идва след репресии, при които най-откровените противници на Кремъл бяха затворени или заточени.

Преди гласуването екипът на Навални популяризира кампанията му „Умно гласуване“ - инициатива, която очертава за неговите поддръжници кой кандидат трябва да подкрепят, за да изместят политиците, привърженици на Кремъл.

137 от 225 -те алтернативни кандидати за парламент, посочени от съюзниците на Навални в сряда, са от списъка на Комунистическата партия.

Леонид Волков, виден съюзник на Навални, който живее в изгнание, заяви, че руснаците, които подкрепят кандидатите за „Умно гласуване“, всъщност ще гласуват за Навални. „Сега, гласувайки по начина, по който „Умното гласуване“ съветва, имате възможност да гласувате за Алексей Навални“, написа Волков в приложението за съобщения Telegram.

Екипът на Навални изтъкна имената на 1234 кандидати за гласуване в долната камара и на местни избори, като заяви, че те са в най-добра позиция да победят кандидатите, свързани с Кремъл.

В столицата Москва те препоръчаха кандидати на Комунистическата партия в 11 от 15 области.

В националния списък фигурират и близо 50 имена на кандидати, представляващи лявоориентираната партия „Справедлива Русия“ и 20 кандидати на ултранационалистическата Либерално-демократична партия, ръководена от пламенния си лидер Владимир Жириновски.

„Единна Русия“, която доминира в парламента и се смята за автоматично поддържаща политиките на Кремъл, преди вота получава подкрепа в анкетите от близо 30%.

„Победата над „Единна Русия“ е още една стъпка към спечелването на свобода за Навални“, написа в Туитър неговата говорителка Кира Ярмиш.

Навални, най-яркият вътрешен критик на президента Владимир Путин, бе задържан през януари. Впоследствие офисите му в цялата страна и антикорупционната група бяха обявена за "екстремистки" и забранени.

В сряда четирима активисти бяха задържани на Червения площад в Москва, след като вдигнаха транспарант с надпис „Свобода за Навални, Путин в затвора“, съобщи независим монитор OVD-Info. 

Ключови думи:

навални, комунисти, Путин

Още

Ердоган бил при Путин за още оръжие

30.09.2021

2260
Готвят затвор за Навални до 2033 г.

28.09.2021

1977
Фондът на Навални разкри тайния живот на Сергей Лавров

17.09.2021

Обновена

16722