Quantcast
Неуспехите в Украйна принудиха Путин лично да пласира оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Неуспехите в Украйна принудиха Путин лично да пласира оръжие

Руският президент рекламира въоръжения и приканва съюзниците да купуват, докато Москва търпи тежки загуби
Обновена
7 132
 Архив ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната му цени своите връзки с държави в Латинска Америка, Азия и Африка и е готова да предложи на своите съюзници съвременни оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме готови да предложим на нашите съюзници най-съвременните видове въоръжение - от стрелково оръжие, през бронирани машини и артилерия до военна авиация и безпилотни летателни апарати", каза Путин на церемонията по откриването на форума "Армия-2022" близо до Москва.

Така на практика руският държавен глава сам се включи в търговията с оръжия, и само доказа, че Москва изпитва големи проблеми с пласирането на военната си продукци, включително и на т.нар. съюзнически пазари.

Путин използва своята реч на оръжейното изложение близо до Москва, за да похвали високотехнологичните оръжия на Русия и да обяви, че тя е готова да сподели своите технологии с държави със сходни виждания. Той го удари и на реклама, като обяви, че "почти всички от тях са били използвани в истински военни операции повече от един път".

Руският лидер се изказа в момент, когато войната на Русия в Украйна продължава вече от почти шест месеца и Москва претърпя многократни неуспехи и тежки загуби, отбелязва Ройтерс. Западни военни анализатори твърдят, че лошото представяне на руските военни и технологии би могло да направи руския военен износ по-непривлекателен за потенциални купувачи като Индия, които в миналото са били силно зависими от технологии от Русия.

Русия подкрепя продължаването на съвместните военни учения със своите съюзници и партньори, заяви още Путин при откриването на форума "Армия-2022". "Както и преди, каним нашите съюзници и партньори да участват в съвместни командно-щабни и други видове учения", заяви държавният глава. Той отбеляза, че практикуването на сложни задачи по бойна подготовка е важно за подобряване на военните умения и качеството на военното управление, за подобряване на тактиката и съгласуваността на частите и формированията.


"Убеден съм, че развивайки широко военно и техническо сътрудничество и обединявайки усилията и потенциала си, ще можем да осигурим сигурност и стабилност на нашите страни и на света като цяло", подчерта руският лидер и натърти, че Русия е готова да предостави образци на оръжия - от бронирани превозни средства до самолети и дронове - на своите съюзници и партньори. Според Путин страната има много съюзници на различни континенти, които "не се огъват пред така наречения хегемон".

Още

Путин съкрати денацификацията на децимация
Указът на Путин позволявал мобилизация на 1 милион души

22.09.2022

3017
1200 души са арестувани в Русия за протести срещу мобилизацията

21.09.2022

Обновена

12688