Quantcast
Очевидци описват "сайгонски гледки" на летището в Кабул | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Очевидци описват "сайгонски гледки" на летището в Кабул

Американци отблъскват тълпи афганистанци, които отчаяно се борят за достъп до малкото самолети, за да напуснат страната
Обновена
14 762
 ЕПА/БГНЕС
Афганистанци бягат с каквото могат към границата на Пакистан

Заради появата на тълпа от хора на пистата за излитане на летището в Кабул американските военни откриха днес предупредителна стрелба във въздуха, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Страхувам се. Те стрелят във въздуха... Видях как премазаха и убиха едно момиче“, твърди очевидец.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ съобщи, че на летището в Кабул цари хаос заради интензивните полети на хеликоптери, извозващи от града служители на дипломатическите представителства в Афганистан. Телевизията съобщава за струпване на „граждани, които се опитват да избягат от талибаните“, като хората се тълпят около входа на единственото летище в столицата.

Очевидци пускат кратки видеозаписи в Туитър, от които личи според определението на Саад Мохсени, че ситуацията наподобява "нов сайгонски момент" - препратка към паническото бягство от покрива на американското посолство в тогавашната южновиетнамска столица на 30 април 1975 г.

БГНЕС припомня, че Държавният департамент на САЩ пое ангажимент американските военни да гарантират сигурността на летището в Кабул. Посолството на Вашингтон в Афганистан е напълно евакуирано.

"Целият персонал на посолството се намира в помещенията на международното летище „Хамид Карзай”, чийто периметър е обезопасен от американската армия", заяви говорителят Нед Прайс, часове след като талибаните поеха контрола над Кабул. 

Германия започна евакуацията на своите граждани от столицата на Афганистан на фона на нахлулите в Кабул бойци от ислямисткото радикално движение „Талибан“. Първият самолет с 40 служители на германското посолство излетя от Кабул и се приземи в Катар тази нощ, съобщи информационната агенция ДПА. Преди това персоналът на дипломатическото представителство бе извозен във военния сектор на летището.

Първият евакуационен рейс е изпълнен от американски самолет. Отчаяни афганистанци опитват да се хванат за рулиращите самолети с риск да бъдат премазани, да бъдат засмукани от двигателите или да паднат при излитането.

Два военнотранспортни самолета Airbus A400M на въор ъжените сили на Германия излетяха за ислямската република Иран. Според германското военно министерство евакуираните ще бъдат откарани в трета държава, откъдето ще могат да се приберат в Германия с граждански полети.

Германия е сред повече от 60 държави, които подписаха обръщение с призив до всички страни в афганистанския конфликт „да съдействат за безопасното и организирано излизане на чуждестранни граждани и афганистанци, които желаят да напуснат страната“. „Пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени и да се поддържа спокойствие“, се казва в изявлението.

Няколко дни по-рано германският външен министър Хайко Маас обяви, че числеността на дипломатическото представителство в Кабул ще бъде сведена до „абсолютен минимум“. За временно затваряне на посолствата си в Афганистан съобщиха и Дания и Норвегия. Външното министерство на Франция се обърна с призив към сънародниците си незабавно да напуснат Афганистан. 

КЪДЕ Е ОРЪЖИЕТО?

Талибаните обявиха, че са започнали да конфискуват оръжието на цивилните жители на Кабул. „Доколкото разбираме, те са държали при себе си оръжие с цел самоотбрана. Сега могат да се чувстват в безопасност. Нямаме намерение да навредим на гражданите“, заяви техен говорител.

Приканват се също намиращите се на летището в Кабул граждани да се върнат по домовете си, като ангажиментът на новата власт е, че тези хора няма да пострадат.

Движението на талибаните е подкупвало през 2020 г. афганистански чиновници и военнослужещи да им предоставят оръжието си или да се предадат, пише днес вестник „Вашингтон пост".

Според източник на изданието правителствените служители са описали сделката с талибаните като „споразумение за прекратяване на огъня“, но в действителност бойците са предлагали пари срещу предаването на оръжието. За година и половина талибаните са успели да се споразумеят с чиновниците на ниво районни власти и административни провинции.

Вестникът твърди, че „кулминацията“ в дейността на талибаните с подкупването на властта е „завладяващата серия от преговори за капитулация на правителствените войски“. Според служител на афганистанските служби, „някои просто са искали пари“, а други са се споразумели с талибаните след подписването на споразумението от Доха между движението и Вашингтон, предвиждащо изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан. Много хора са смятали, че талибаните ще се върнат неизбежно на власт след извеждането на войските, и решили „да си подсигурят място на страната на победителите“.

Ситуацията в Афганистан се изостри особено силно през последните седмици с настъпването на талибаните в големите градове на страната. Снощи бе съобщено, че бойците контролират всички гранични пунктове, а малко по-късно завзеха и столицата Кабул заедно с президентския дворец. Президентът Ашраф Гани обяви, че е напуснал страната, за да „предотврати кръвопролитие“. Късно през нощта говорителят на политическата част на движението Мохамад Наим обяви, че войната в Афганистан е приключила. 

ТАЛИБАНИТЕ: ВРЪЩАЙТЕ СЕ НА РАБОТА!

Всички държавни служители както мъже, така и жени могат да се върнат на своите работни места. Това съобщи афганистанската телевизия „Ариана Нюз“, позовавайки се на заместник-ръководителя на политическия офис на талибаните в катарската столица Доха Абдул Салам Ханафи.

„Служителите на дипломатическите мисии, военните бази и гражданските ведомства могат да продължат своята работа, без да се страхуват. Няма да бъдат нарушени ничии права. Жените могат да отидат на работа, носейки хиджаб“, каза той.

СИ ЕН ЕН В ХИДЖАБ

Кореспондентката на американската телевизия CNN в Кабул Клариса Уорд заяви, че след завземането на властта от талибаните ще трябва да се показва в ефир само в хиджаб.

Тя сподели, че талибаните не са ѝ забранили да работи, но са ѝ препоръчали да покрие лицето и ръцете си, ако желае да продължи да освещава събитията на улиците на Кабул.

„Жените, които са свикнали с определен начин на живот през последните 20 години, ще им бъде много трудно да свикнат с тази нова сюрреалистична норма“, каза Уорд в пряк ефир.

Тя добави, че в момента по улиците на столицата има много талибани, много от тях се движат въоръжени, включително и с американски оръжия.

Талибаните, с които кореспондентката е говорила, са заявили, че няма да предприемат резки мерки, но са уточнили, че „мюсюлманите желаят да живеят по ислямските закони“.

 

Още

Стачка във Франция анулира полети от София

16.09.2022

800
Ученички в Афганистан протестираха срещу забраната да учат

10.09.2022

1397
Двама служители на руското посолство в Кабул загинаха в атентат

05.09.2022

1022