Quantcast
Орбан задължи банки и търговски вериги да плащат извънреден данък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Орбан задължи банки и търговски вериги да плащат извънреден данък

Унгария пак въведе извънредно положение
Обновена
42 032
 EPA/BGNES
Днес новото правителство на Виктор Орбан встъпи в длъжност.

Унгария ще задължи банки, телекомуникационни компании, големи търговски вериги, застрахователи, енергийни компании и авиокомпании да предават "голяма част от своите допълнителни печалби" на държавния бюджет на страната, обяви премиерът Виктор Орбан на страницата си във Фейсбук.

Орбан посочи, че специалните данъци ще се прилагат през 2022 и 2023 г. като добави, че банките и компаниите, които реализират "извънредни печалби" в сегашната трудна ситуация на фона на войната в Украйна и повишаването на цените, ще трябва да допринесат за укрепването на унгарската армия и за финансирането на компенсациите, които домакинствата ще получат за високите си битови сметки.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви извънредно положение в страната, което влиза в сила от днес. Това се случи веднага, след като бе съставено новото му правителство, съобщи "Блумбърг".

Извънредното положение като нов управленски инструмент бе одобрено от парламента по-рано във вторник. "То ще даде на правителството „пространство за маневриране и способност да реагира незабавно“ на последиците от войната в съседна Украйна, каза Орбан във видеообръщение на страницата си във "Фейсбук".

"Дер Щандард" напомня, че Орбан прави това за трети път - първият път беше по време на миграционната криза през 2015 г., след това имаше 2-годишно извънредно положение заради пандемията от ковид. Това дава възможност на правителството да управлява с декрети. 

Още

Шестият пакет санкции срещу Русия е одобрен

02.06.2022

3184
Унгария блокира петролното ембарго заради руския патриарх Кирил

01.06.2022

5661
Унгария забранява "бензиновия туризъм" от петък

27.05.2022

15790