Quantcast
Откриха 10 тона нацистко злато в замък в Полша | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Откриха 10 тона нацистко злато в замък в Полша

16 191
Замъкът, където ще бъдат издирвани 10-те тона злато

Полски търсачи на съкровища съобщиха, че са открили 10 тона нацистко злато, за което се твърди, че в края на Втората световна война е било скрито от Райхсфюрера на SS Хайнрих Химлер за създаването на Четвърти райх. Засега е локализирано само местоположението на съкровището, а разкопките трябва да започнат другата седмица на територията на дворец в Полша, който е бил използван като публичен дом от паравоенната организация на Химлер.

Очаква се при разкопките да бъдат извадени 48 сандъка със злато на обща стойност повече от 600 млн. евро, а също така и други ценности.

Местоположението на есесовското съкровище е било установено по секретни документи и карта на потомците на офицери от SS. Смята се, че това е прочутото злато от Бреслау (днешен Вроцлав), изчезнало от в края на войната.

Дворецът, строен през XVIII век се намира в село Минковски, на 50 км източно от Вроцлав. Той е построен от пруския генерал Фредерик Вилхелм фон Зайдлиц. След края на Втората световна война дворецът е използван от Червената армия и полските войски, след което става седалище на местния съвет, детска градина и кино.

Сред документите, по които са се ориентирали търсачите на съкровището, е намерено писмо от високопоставен офицер от SS до девойка, която е работила в двореца и е била негова любовница. Въпросният Фон Щайн пише на Инга: "Аз ви поверявам останалите 48 сандъка на Райхсбанк и всичките семейни сандъци. Само вие знаете къде са. "

Военният дневник на друг есесовски офицер с псевдоним Михаелис пък разкрива местонахождението на 11 сандъка със злато, но и на откраднати от нацистита произведения на изкуството, банкови депозити, религиозни артефакти и други ценности. Смята се, че Михаелис и проф.Грундман са скрили златото. В края на войната те са избрали 11 тайни места за операцията на Химлер и замъкът в Минковски е едно от тях.

Предполага се, че освен злато на Райхсбанк, в сандъците има отмъкнати ценности от бижутерийни магазини в Бреслау (Вроцлав) и от частни колекции на богати германци, предадени на SS, за да бъдат спасени от настъпващата Червена армия.

  

Още

Путин подкрепи Лукашенко за отклонения принудително самолет

28.05.2021

Обновена

3319
Полша разиграва €223 000 и автомобил в лотария за ваксинирани

26.05.2021

Обновена

648
По следите на нацисткото злато