Quantcast
Открита е планета с размерите на Земята, на която може да има живот | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Открита е планета с размерите на Земята, на която може да има живот

TOI 700 d е с 20 процента по-голяма, обикаля звездата си за 37 дни и получава 87 на сто от енергията, която дава нашето Слънце
5 410
TESS Mission’s First Earth-size World in Star’s Habitable-zone

Exoplanet discovery! 📢 Our NASA Exoplanets mission NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS has discovered its first Earth-sized planet in its star’s habitable zone — the Goldilocks zone for potential liquid water on the surface! Scientists have confirmed with NASA's Spitzer Space Telescope: https://go.nasa.gov/2T1PX0q

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Wednesday, January 8, 2020

НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е открил нова планета с размерите на Земята, която е на обитаемо разстояние от своята звезда и където може да има вода в течно състояние, съобщават БНР и БНТ.

Новооткритата планета беше кръстена "TOI 700 d" и е относително близо до нас - на 100 светлинни години, съобщиха от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Няколко други екзопланети от същия вид бяха открити преди това от космическия телескоп "Кеплер", но това е първото откритие на апарата TESS в тази област. Той беше изстрелян през 2018 година. Телескопът TESS се насочва към даден небесен участък, за да установи дали планети преминават пред звезди, което причинява временно намаляване на яркостта им. С получените данни учените могат да направят изводи за присъствието на планета, за нейната маса, орбита и др.

Звездата TOI700 e малка и е с маса около 40 процента от тази на нашето Слънце и температурата й е наполовина по-ниска в сравнение с нашето небесно светило. TESS откри три планети, орбитиращи около споменатата звезда - TOI 700 b,c и d, но само последната е в обитаемата зона на своята звезда.

TOI 700 d е с 20 процента по-голяма от Земята и обикаля звездата си за 37 дни. Тя получава 87 процента от енергията, която нашето Слънце доставя на Земята.

 

 

Още

Масово пренасочват банкови депозити към застраховки „Живот“

31.03.2022

МИЛА КИСЬОВА

8506
Роланд Емерих прегръща конспирацията за кухата луна
НАСА планира да „пенсионира“ Международната космическа станция

03.02.2022

2132