Quantcast
Пандемията контролира Сърбия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Пандемията контролира Сърбия

2 493
Войници подготвят "Белград арена" в полева болница

Строгите карантинни мерки и продължилите със седмици ограничения в обществения живот доведоха до стабилизация след появата на заразата – изглеждаше, че пандемията е овладяна. Междувременно обаче не Сърбия контролира пандемията, а обратното – пандемията контролира Сърбия. И това е свързано не на последно място със сръбските парламентарни избори на 21 юни, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер алгемайне цайтунг", съобщи Дойче веле.

По време на предизборната кампания общественият живот в Сърбия бе „отключен“ така, както почти никъде другаде на континента. Същевременно властите отново допуснаха големите спортни събития да се провеждат пред публика. Така например в началото на юни 25 хиляди души посетиха полуфинала за купата на страната между отборите на „Цървена звезда“ и „Партизан“- Белград. Няколко дни по-късно пък 10 000 фенове се събраха да честват шампионската титла на „Цървена звезда“, след което петима играчи дадоха положителни проби за коронавирус. Не е известно колко фенове са се заразили на мача или по време на последвалото тържество. С положителна проба се оказа и Новак Джокович, който организира тенис-турнир в Белград – отново пред пълни трибуни.

Политиците не останаха по-назад. На предизборна среща в Нови Пазар, най-големия град в югозападна Сърбия, дългогодишният министър Расим Ляич скочи като рокпевец от сцената сред публиката и бе понесен на ръце от привържениците си. А триумфалната победа на управляващата Сръбска прогресивна партия бе отпразнувана в централата ѝ традиционно – с танци, прегръдки и целувки.

Междувременно с положителни проби за коронавирус са председателката на парламента, министърът на отбраната и пълномощникът за Косово. Общият брой на заразените е 16 131, на починалите – 311. Според Балканската информационна, разследваща мрежа БИРН, регистрираният напоследък ръст се дължи на това, че властите са укривали реалния брой на заразените. Правителството отхвърля обвинението.

Никой не спазваше дистанция на дербито между Цървена звезда и Партизан

Никой не спазваше дистанция на дербито между "Цървена звезда" и "Партизан"

Случващото се в последните дни обаче категорично говори за това, че положението изобщо не е овладяно. Освен в тежко засегнатия Нови Пазар, където болницата е претоварена, извънредно положение е обявено и в редица други градове, като Враня и Крагуевац. По икономически причини обаче правителството всячески се стреми да избегне повторно налагане на пълно ограничение на обществения живот. „Ако въведем такива рестриктивни мерки както през март и април, не само ще имаме икономически проблем, а изобщо няма да имаме икономика“, каза министър-председателката Ана Бърнабич.

Очевидно Сърбия няма достатъчно капацитет да се справи с положението. Близките медии до управляващите тръбят, че положението е под контрол. Но както се вижда от кадрите в социалните мрежи – болниците са препълнени, а хората чакат за помощ по коридорите.

Пред  "Шпигел" епидемиологът Зоран Радованович казва, че Белград твърде рано е разхлабил ограниченията – за да могат да се проведат изборите през юни. Той настоява общественият живот отново да бъде свит и да не се провеждат фестивали и други подобни прояви. Но лично той не вярва, че властите ще предприемат такива мерки. Радованович добавя, че сръбската икономика няма да издържи повторна блокада. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русенският театър кани на безплатен спектакъл всеки месец

18.01.2021

19
Австрия удължи пълното затваряне до 7 февруари

18.01.2021

Обновена

797 10
Под 7% са положителните тестове за коронавирус в България

18.01.2021

Обновена

1623 18

Коментари

ловkия

И ни едно мангърче тука, да ни обЯсни как ни ковид има, ни епидемия. 👺

Boris65

Така е в ЕС и САЩ няма! Само в славянски православни страни има. Ние афро американци и афро европейци Корони нямаме! 

geo_19

Колега, нещо познатот да ти звучи:

 

...общественият живот в Сърбия бе „отключен“ така, както почти никъде другаде на континента. Същевременно властите отново допуснаха големите спортни събития да се провеждат пред публика. Така например в началото на юни 25 хиляди души посетиха полуфинала за купата на страната между отборите на „Цървена звезда“ и „Партизан“- Белград. Няколко дни по-късно пък 10 000 фенове се събраха да честват шампионската титла на „Цървена звезда“, след което петима играчи дадоха положителни проби за коронавирус. 

-----

Замени Партизан и Цървена звезда с ЦСКА и Локомотив Пд и ще получиш мила родна картинка. С тази разлика че "болните" от Ковид-19 между футболистите в България е доста по-голям. 

hristob

Сега в Сърбия, скоро и на други места

 

Agent_Provocateur

                       Cases     Cases/     Tests/      Population

                       Total       1M pop     1M pop

67. Serbia     16,420    1,879        51,200     8,736,632

68. Bulgaria  5,914         851        22,505     6,947,259

 

Двете държави са една до друга в статистиката по смъртност на 1М.

Смъртността е еднаква и е 36 души/1М население.

Сърбите са направили 2,27 пъти повече тестове и имат 2,21 пъти повече позитивни.

 

Къде е драмата?

 

Как "Пандемията контролира Сърбия", след като имаме еднакви показатели с тях?

 

Типичен пример за фалшива новина.

 

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

 

Минувача
снимка на Минувача

Руснаците също страдат от болестта:

https://m.24chasa.bg/novini/article/8784751

ИвКо

На 5.

 

 Много неща са приблизително еднакви, но Сърбия не е член на ЕС и НАТО и затова за нея писанията трябва да са само негативни. Те имат повече тестове, щото Китай им ги праща, а това подкопава евроатлантическата тоталитарност, пърдон "солидарност".

Каубой
снимка на Каубой

Нали руските евреи откриха на жужуто ваксинаТа. Да я сподели със съюзника си -  руската ку"""а на Балканите.

Влез или се регистрирай за да коментираш