Quantcast
Партията на властта е победител, но в Москва ще се брои наново | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Партията на властта е победител, но в Москва ще се брои наново

Единна Русия печели над две трети от местата в Държавната дума
1 281
 Коммерсантъ
Алексей Венедиктов (на преден план) ще "сверява резултатите" в Москва

Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските медии. Това означава, че "Единна Русия" отново ще има квалифицирано мнозинство въпреки лекия спад на депутатските й места и ако пожелае, ще може да прави промени в конституцията.

Подкрепящата президента Владимир Путин партия събра 49,8% от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на "Единна Русия" спечелиха 198 от тях.
Официалните крайни резултати ще бъдат огласени в петък, а дотогава ще бъдат преброени отново гласовете в Москва, дадени дистанционно по електронен път. Комунистическата партия възрази, защото имаше водеща позиция в няколко столични района, но ги изгуби след добавянето на електронно подадените гласове. Други партии също се усъмниха в коректното преброяване. Проверката ще направи комисия под ръководството на председателя на столичния щаб за набюдение на изборите Алексей Венедиктов, който е ръководител на опозиционното радио "Ехото на Москва", съобщи вестник "Комерсант". По думите му това ще бъде само "сверяване на резултатите", а не юридическа процедура.

В Москва бяха регистрирани 2 млн. избиратели и от тях гласуваха над 96%. Огласяването на резултатите се забави с няколко часа и това предизвика подозрения за фалшифициране на електронния вот.

Още

959 бойци от "Азов" се предадоха в Мариупол

18.05.2022

Обновена

7234
Войната хвана спецслужбите по зелени чорапи
И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

17.05.2022

4595