Quantcast
Партията на властта е победител, но в Москва ще се брои наново | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Партията на властта е победител, но в Москва ще се брои наново

Единна Русия печели над две трети от местата в Държавната дума
1 269
 Коммерсантъ
Алексей Венедиктов (на преден план) ще "сверява резултатите" в Москва

Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските медии. Това означава, че "Единна Русия" отново ще има квалифицирано мнозинство въпреки лекия спад на депутатските й места и ако пожелае, ще може да прави промени в конституцията.

Подкрепящата президента Владимир Путин партия събра 49,8% от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на "Единна Русия" спечелиха 198 от тях.
Официалните крайни резултати ще бъдат огласени в петък, а дотогава ще бъдат преброени отново гласовете в Москва, дадени дистанционно по електронен път. Комунистическата партия възрази, защото имаше водеща позиция в няколко столични района, но ги изгуби след добавянето на електронно подадените гласове. Други партии също се усъмниха в коректното преброяване. Проверката ще направи комисия под ръководството на председателя на столичния щаб за набюдение на изборите Алексей Венедиктов, който е ръководител на опозиционното радио "Ехото на Москва", съобщи вестник "Комерсант". По думите му това ще бъде само "сверяване на резултатите", а не юридическа процедура.

В Москва бяха регистрирани 2 млн. избиратели и от тях гласуваха над 96%. Огласяването на резултатите се забави с няколко часа и това предизвика подозрения за фалшифициране на електронния вот.

Още

Реставрацията на бойковизма няма да мине

15.10.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

14968
Москва настоя Албания да разследва загадъчна смърт на туристи

17.10.2021

1734
Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

16.10.2021

15095