Quantcast
Пекин заплаши с мерки, ако Великобритания навлезе в Южнокитайско море | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Пекин заплаши с мерки, ако Великобритания навлезе в Южнокитайско море

3 950
 БГНЕС
През август корабите на Кралския флот ще навлязат в Южнокитайско море, независимо от възможната реакция на Китай, съобщи миналата седмица в интервю за The Times британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Китай предупреди британската Carrier Strike Group, ръководена от самолетоносача HMS Queen Elizabeth, да внимава при влизането си в оспорваната територия в Южнокитайско море, предаде в. ''Гаридън'', позовавайки се на китайски медии.

През август корабите ще навлязат в Южнокитайско море, независимо от възможната реакция на Китай, съобщи миналата седмица в интервю за The Times британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че Пекин зачита свободата на корабоплаването, но твърдо се противопоставя на всякакви неправомерни действия, целящи да предизвикат противоречия между двете страни.

''Преминаването на самолетоносача не трябва да дестабилизира регионалния мир, включително военното сътрудничество между Обединеното кралство и Япония“, каза министерството. "Китайският флот ще предприеме всички необходими действия, за да противодейства на такова поведение", предупреди то.

Крайната точка на корабите на Кралския флот е Япония, като ще има спирки в Индия, Сингапур и Южна Корея, където ще се проведат учения заедно със съюзници. Съвсем очаквано пътуването предизвика значителен интерес в Пекин, който е в териториални спорове с няколко държави за водите и островите в региона на Южнокитайско море.

В момента Китай също провежда военни учения в региона, практикувайки нападения по плажове, предава ''Блумбърг''. Това притеснява някои анализатори, които не знаят как това може да се отрази на отношенията на страната с Тайван. ВМС на Китай съобщиха, че ще използват присъствието на британската Carrier Strike Group в Южнокитайско море, за да изучи най - новите военни кораби на Обединеното кралство, казва Global Times.

Още

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

513
Борис Джонсън започна мащабни промени в кабинета

15.09.2021

942
Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

312