Quantcast
Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги

Обновена
2 708
 EПА/БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела отказа да приеме оставката на министър-председателя Марио Драги в условията на политическа криза, съобщи АФП, цитирана от БГнес. Експерти предупредиха, че оставката може да доведе до предсрочни избори в третата по големина икономика в еврозоната. Матарела "не прие оставката и покани министър-председателя да се яви пред парламента, за да направи изявление", съобщиха от президентския дворец. Матарела даде указания на Драги да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза, създадена от решението на Движение "Пет звезди" да бойкотира днешния вот на доверие в парламента.

Отказът на Матарела да приеме оставката на Драги на теория означава, че Драги сега ще трябва да сформира нова коалиция, вероятно без участието на Движение "Пет звезди", което е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.  

По-рано днес Драги обяви, че тази вечер ще подаде оставка заради отказа на движението "Пет звезди" да го подкрепи в днешния вот на доверие в Сената. "Пет звезди" е част от широката коалиция зад правителството на националното единство на Драги, но представителите на формацията не участваха в гласуването, с което бяха одобрени неотложни мерки в областта на енергийната и социална политика, инвестициите и бизнеса.

Марио Драги беше предупредил, че ще се оттегли от поста, въпреки че липсата на "Пет звезди" не го лишава от мнозинство в парламента. Мотивът му е, че така вече няма да е начело на правителство на националното единство.

Драги се срещна днес с президента Серджо Матарела. Това стана след като Сенатът одобри чрез вот на доверие указа "Помощи" за неотложни мерки в областта на енергийната и социална политика, инвестирането, бизнеса, конфликта в Украйна и др. Във вота не участваха  "Пет звезди", което предизвика политическата криза, тъй като движението е коалиционен партньор . 

Както бе предварително обявено, "Пет звезди" бойкотира вота и сенаторите му напуснаха залата. Указът "Помощи" бе одобрен с 172 гласа "за", 39 "против" и нито един въздържал се.

Още

Вот 2022: Пак сме в патова ситуация с електорат за заложник

02.10.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5771
Мария Бакалова снима "Електра" в Италия

02.10.2022

509
"Газпром" спря транзита през Австрия

01.10.2022

6469