Quantcast
Протест на снежни човеци срещу Путин доведе до арест на екоактивистка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Протест на снежни човеци срещу Путин доведе до арест на екоактивистка

Елена Калинина е освободена след показания в полицията, а плакатите са отнети от "демонстрантите"
3 346
 TWITTER

Руската екоактивистка Елена Калинина е била отведена за разпит в полицията, след като организирала в двора си своеобразен протест срещу Владимир Путин. За целта тя направила четири снежни човека, на които раздала лозунги с послания, насочени срещу държавния глава.

"Мир на колибите! Война на дворците!", "Долу царят", "Вова, между нас всичко е свършено" и "Това е нашата страна!", гласели четирите надписа върху картон в ръцете на необичайните демонстранти. Тя качила снимки от дома си в село Зачатие в Архангелска област в блога си в интернет и още на следващата сутрин била посетена от органите на реда.

Тя отвели Калинина в полицейското управление и я освободили едва когато дала писмени обяснения за акцията на снежните човеци. Самите те били оставени непокътнати, но плакатите им били отнети и унищожени.

Самата активистка всъщност изразява благодарност за действията на полицията, които само са дали допълнителна гласност на посланията ѝ.

"Като цяло протестни акции се провеждат в големите градове, а в селата не е обичайно. Затова реших, че по някакъв начин също трябва да заявя своята позиция. Хубаво е, че никой не махна моите снежни човеци. Виждам, че някои медии пишат, че са унищожени, но в нашето село не е толкова вандалско отношението на полицията. По принцип имаме адекватни полицаи. Но отгоре им беше казано да махнат плакатите", разказва Калинина пред Би Би Си.

Акцията на екоактивистката дойде като продължение на повсеместните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, арестуван след завръщането му от Германия. В над 120 града по улиците се стекоха десетки хиляди негови привърженици и близо 4000 от тях бяха арестувани в цялата страна. В Архангелск протестираха около 3000 души от 350-те хиляди жители на областта.

Още

Лорер: Служебният кабинет постави рекорд - протести още на третия ден

06.08.2022

Обновена

4983
Протест #ГАZwithme събра стотици пред президентството

05.08.2022

Обновена

11791
Пътните фирми спряха протестите

29.07.2022

Обновена

2515