Quantcast
Провалите на България - прокуратура, корупция и медии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Провалите на България - прокуратура, корупция и медии

Вера Йоурова: Българското правителство трябва да приеме много сериозно протестите
Обновена
11 793
 ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарката за ценностите и прозрачността Вера Йоурова (Чехия) и еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс (Белгия) представиха в Брюксел първите доклади на ЕК за върховенството на закона във всички държави в съюза.

Еврокомисията посочи дипломатично най-тежките проблеми на България - отчетността на прокуратурата, борбата с корупцията и свободата на медиите. В първите си доклади за върховенството на закона, които анализират състоянието на всички държави в ЕС, Брюксел откроява нашата страна като повтаряща хронично слабостите, сочени 14 години чрез Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който още не е отменен.

Според доклада за България у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. "Пред България остават предизвикателства в съдебната реформа, в частност предприемането на мерки за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, както препоръчва Венецианската комисия", пише в документа още в самото му начало. Добавя се и неефективната работа на Инспектората към Висшия съдебен съвет. ЕК напомня, че всички членове на съдебния инспекторат се назначават от Народното събрание, което води до подозрения за политическото влияние върху институцията.

ЕК препоръчва стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно и да се следи за напредъка в тази област. Изграждането на образа на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни е също едно от предизвикателствата, с което трябва да се справим. ЕК се надява също така, че у нас ще има последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище. Но такава надежда бе изразявана и по-рано във всеки мониторингов доклад по МСП. "Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г., и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг", се казва в доклада на ЕК. Споменава се скандалът "Апартамент гейт" и озадачаващата позиция на антикорупционната комисия, че в него няма конфликт на интереси.

Правната рамка за защита на журналистите от политическа намеса не забранява изрично на политици да притежават медии, а има доказателства за връзката между политически играчи и някои медии, пише в доклада, който констатира също, че повечето издания в България имат проправителствена линия. Това се свързва с непрозрачното финансиране и разпределянето от държавата на средства за издръжката им.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

Йоурова: Българското правителство трябва да приеме много сериозно протестите

Въпреки че управляващите в България настояваха, че новият общ механизъм ще отмени досегашното наблюдение на България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), днес се разбра, че той остава и така на практика страната ще е под двойно наблюдение. Признанието направи зам.председателят на ЕК Вера Йоурова, която представи доклада заедно с комисаря за правосъдието Дидие Рейндерс. "Все още съществува МСП. Както знаете, имаше планове за отпадането му, но все още има несвършена работа. За българските власти, особено за правителството, реформите трябва да бъдат финализирани", каза Йоурова. И продължи: "Винаги, във всяко проучване имаше много ясно послание от българското общество, че доверието в съдебната система е много ниско". 

"Сега продължаваме наблюдението по МСП, отразяваме обективната картина за това къде се намира България, било то в борбата с корупцията, в медийната сфера или съдебната система", допълни Йоурова. Тя бе подканена от базираното в Брюксел издание "Юрактив" да изостави бюрократичния език и да отговори на притесненията на българите, което настояват Европейският съюз да "спре финансирането на мафията".

Тя изрази ясна подкрепа към продължаващите протести в България, като заяви, че правителството на Бойко Борисов трябва да ги приеме "много сериозно".

По думите ѝ българският парламент и правителство трябва да работят по констатациите от доклада “много сериозно”, защото “когато хората изразяват такова недоволство и такова недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да се получи справедливост от държавата, тогава това е сериозно нещо, което трябва да се вземе предвид от националните власти".

РЕАКЦИИ

Очаквано, управляващите разчетоха добри новини в доклада. "ЕК отчита положително и обективно действията на българското правителство", обяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова. По думите й комисията акцентира върху сфери, които са приоритетни и за правителството. Според нея оценката за борбата с корупцията е положителна. 

България потвърждава непоколебимото си намерение да изпълни решението "Колеви", посочи още министърката. Това решение на Съда в Страсбург, което ясно посочи проблема с безотчетния и безконтролен главен прокурор, чака да бъде изпълнено още от 2009 г., когато беше постановено. Сега Ахладова обясни, че ще бъде потърсено становището на Венецианската комисия по предложените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

На 18 септември страната е поискала и становище по проекта на ГЕРБ за нова конституция.

Борисов не коментира доклада. Вместо него се изказа председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя нарече доклада "положителен и обективен". "Това е може би първият доклад, за който освен да кажем, че е обективен, е и доста положителен, защото ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава, не само българското правителство. Казвам това изречение в контекста на други коментари и прочити за това какъв е докладът на ЕК. Мисля, че той е обективен, коректен и отчита постигнатите резултати и отчита напредъка", каза Десислава Атанасова. 

Президентът Румен Радев коментира съвсем лаконично изводите в доклада за България: „Че аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха“.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви: "Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики отправени в него са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на недоверие по отношение на пълния провал в борбата с корупцията и гарантиране на върховенството на закона." Според него "докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят."

КАК СА ДРУГИТЕ?

Както обикновено Брюксел обърна повече внимание на проблемите в Унгария и Полша, срещу които тече специална наказателна процедура по чл. 7 от Договора за ЕС заради проблеми с върховенството на закона.

За Унгария ЕК написа, че корупцията се благоприятства от "тесните взаимни връзки между политиката и определени национални бизнеси". Тя предупреди също за липса на прозрачност и качество в законодателния процес. "Посоката на промяната поражда сериозно безпокойство" за независимостта на съдебната система, подчерта Еврокомисията.

При Полша ЕК е разтревожена на първо място по въпроса за реформирането на съдебната система. Очевидното "засилване на влиянието на изпълнителната и законодателната власт върху съдебната" власт "отслаби независимостта на съдебната система", констатира тя.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на Йоурова заради неин коментар, че визията му за "нелиберална демокрация" води до "болна демокрация" в страната му. Говорител на ЕК отвърна, че председателката Урсула фон дер Лайен има пълно доверие на своята заместничка Вера Йоурова. Тя била получила писмото на Орбан и щяла да му отговори лично, но засега трябвало да се знае, че „нашите опасения по отношение на върховенството на закона в Унгария са добре известни“.

Докладите критикуват също Румъния и Словакия за подкопаване на  независимостта на съдебната система.

 

87

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата разследва участници в Турски поток за евроизмами

28.12.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

24028 17
ЕК: Не споделяйте съмнителна информация за COVID-19

11.12.2020

243
ЕК одобри бързите антигенни тестове като алтернатива на PCR

18.11.2020

Обновена

1843 10

Коментари

Страници

TheOwl
снимка на TheOwl

Ще бъде много разочароващ доклад за всичките 100тина протестиращи и едно трио. 

Светозар

България е с най-ниската минимална заплата в ЕС – 312 евро. Преди нас е Румъния с 461 евро или с 50% по-висока минимална заплата от нашата. С по-висока минимална заплата в евро са Черна гора – 331, Сърбия – 344 и Турция – 383, без да са членова на ЕС.

TheOwl
снимка на TheOwl

Покупателната способност гледай.

Wolf ACE

Тъй де, тъй! Ти гледай!

Коя от изброените страни, според теб, е с по-ниска покупателна способност?

Ма то чукча писател, не читател, нали?

sega_reader

Самото слосовосъчетоние върховенство на закона вече хвърля в ступор всички управляващи у нас.

Някой трябва да им го преведе какво означава.

TheOwl
снимка на TheOwl

Означава, че не можеш да си разположиш палатките на средата на кръстовище, за седмици наред. Незаконно е. 

sega_reader

Ти това ли видя като незаконно ?

А не видя безобразията на управляващите ?

Ако така едностранчиво гледаш на събитията има само две обяснения.

Или си гербер или не живееш в България.

Има и трето обяснение, но не е никак приятно.

чевермехайвер

 Дидие Рейндерс ще тръгне ще тръгне на обиколка

 

Що не вземат да се барикадират в Европарламента , че там входът бил свободен - дават им от СБЖ карти и до оставката на Баце.

atlantis

Има още едно обяснение. Бухалът=Харизанов. Познати тъпни! Смешник, но се мисли за страаашно умен. Е не!😹

Льо Клер

Така ли разчете новината, кръстьо? Я погледни пак! 🃏

танас

Излиза че жълтите жилетки в Париж са престъпници

TheOwl
снимка на TheOwl

да, тия дето трошат и палят са такива.

скайспирит (непроверено)

10 години една мутра притежава едноличната власт. А  Радев отново Му е пратил красивата госпожа да Го излага (този път в Брюксел). 

Льо Клер

И тук, в България буди безпокойство. Вече близо 3 месеца се безпокоим!

Минувача
снимка на Минувача

Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за притеснение. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

 

 

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

....завистници, обскуранти и игноранти - това горното е партенка, просто няма как да е вярно ...забравих, и леви сектанти

Хулиган

Ще се сети накрая Европата, че българите е трябвало да бъдат приемани на части.

А не заедно с крадците...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/06/frisiorkite-i-predpaznata-klauza/

Jassie

👍, Хулиган!

TheOwl
снимка на TheOwl

България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова във връзка с доклада на ЕК, предаде БГНЕС.

ЕК акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, добави Ахладова. Очаквайте подробности. 

noooo1

БайХ е притегателен център на хора с функционална неграмотност, като магнит е. Но колкото и да се напъва Ахмакова, трудно ще достигне нивото на Поцинкованата КП.

Калпазанче

Мутри вън! Европата няма да ни спаси от неволята! Народа сам трябва да пръждоса шайката!

Минувача
снимка на Минувача

Отвън погледнато, не изглеждаме толкова зле.

Партийните пристрастия размиват обективността в самооценките ни.

 

d5555

На гробарската пасмина хич не и пука.

TheOwl
снимка на TheOwl

В докладът се споменава многократно (в позитивен смисъл) идеите за промени на Конституцията. Ся, ще слушаме ли ЕК или ?

noooo1

"За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка (т. нар. мониторинг, бел. ред.) и престои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на докладите по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона в страните-членки, предаде БНР.

---

А бе къде е Барни? Заради тези констатации ли му биха преждевременно шута?

Бонжуар

В "докладЪТ" пак си си харесал пълния член... 🐑💨

bisdatquicitodat

Два пъти питаха (консултираха) Венецианската комисия за някакви промени в Конституцията. Комисията категорично им отговори, че исканията им са откровени глупости. 

Онзи ден, Каратанчева по спешност, пак отправи искане във връзка с простотиите внесени в НС преди 3 седмици.

По спешност... анадън мо? Какъв ли ще е пак отговора?

За да не ровиш из нета - Венецианската комисия е консултативен орган на ЕК.

Светозар

"Свободата е като хляба.

Всеки ден се замесва,

изпича,

изяжда.

...

Сами си замесвайте

и изпичайте

хляба,

за да го имате,

за да не го просите."

От „Молитва“ на Радой Ралин.

noooo1

След този доклад, всеки нормален политик ще подаде оставка. Но някой вярва ли, че БайХ и Каскета ще подадат оставки?😁 

TheOwl
снимка на TheOwl

Поне прочети доклада. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш