facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин: Гражданите на Беларус трябва да се оправят сами

След срещата си с Лукашенко руският президент обяви, че Москва отпуска на Минск кредит от $1.5 млрд.
Обновена
3 772
 ЕПА/БГНЕС
Момент от задържането на един от протестиращите по време на неделния антиправителствен митинг в Минск.

Руският президент Владимир Путин счита, че гражданите на Беларус сами и без външен натиск трябва да се оправят с възникналата в страната ситуация. Това той обяви след разговора на четири очи в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко, срещу избора на когото за шести пореден мандат са нестихващите протести в страната.

"Ние сме за това, беларусите сами, без подсказване и натиск извън спокойния режим и диалог, да се оправят в тази ситуация и да намерят общо решение", каза Путин, цитиран от ТАСС. Той отново поздрави Лукашенко за победата на изборите: "Искам да ви пожелая всичко най-добро и успехи", допълни Путин.

Руският президент заяви също, че счита за логично, своевременно и целесъобразно предложението на Лукашенко за промени в конституцията на Беларус. За реализацията на тази идея вече е създадена съответната структура начело със зам.-председателя на конституционния съд на страната, отбеляза Путин.

"Уверен съм, че, като се име предвид вашият опит с политическите дела, работата и по това направление ще бъде организирана на най-високо ниво и това ще позволи да излезете на нови рубежи в развитието на политическата система на страната, следователно и ще се създадат условия за нейното по-нататъшно развитие", подчерта руският президент.

 

Кредит от $1.5 млрд.

Русия отпуска на Беларус държавен кредит в размер на $1.5 млрд., каза още Путин. Той отбеляза, че по-рано руският премиер Михаил Мишустин е провел в Минск успешни преговори по всички направления.

Путин разчита, че информацията за кредита ще се отрази на финансовите пазари: "Неслучайно споменах кредита, който Русия планира да предостави в близко време на Беларус. Надявам се, че това ще се отрази по съответния начин на финансовите пазари", каза той.

По-рано финансовият министър на Беларус Юрий Селиверстов отбеляза, че за текущата година страната има да изплаща около $3.6 млрд. по валутния си дълг, като $2 млрд. вече били изплатени. По данни на министерството към юли външният дълг на Беларус е за общо $18 млрд.

 

Придържане към договореностите

Путин заяви, че Москва ще се придължа към предишните договорености с Минск, в това число и във формата на Съюзната държава и Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКБ).

"Разглеждаме Беларус като наш най-близък съюзник - обърна се той към Лукашенко. - Безусловно, както нееднократно ви казах в телефонните ни разговори, ще изпълним поетите от нас ангажименти". 

Той припомни, че това са договорки от началото на 90-те години, когато той не е бил президент, но "това няма значение, има значение, че държавата Русия е поела определени отговорности, и независимо от това кой е на власт в момента, страната трябва да ги изпълнява".

 

Руските военни няма да останат в Беларус

Воените подразделения на Русия ще се върнат по местата си на постоянна дислокация след завършването на съвместните учения в Беларус, каза Путин. Той припомни, че днес са започнали тези планирани още през 2019-а учения, които ще продължат няколко дни.

"За военните това е, в известна степен, рутинна работа - свързана е с подготовката на войските. Повтарям още веднъж, за да няма никакви спекулации: това мероприятие бе планирано и даже обявено още миналата година", допълни той.

Руският президент каза още, че двете страни ще продължат взаимодействието си в сферата на отбраната. Той уточни, че става дума на първо място за отбранителните предприятия, където се развива голяма кооперация "при това в достатъчно чувствителни области".

 

Прогнози

Преди днешната среща на Путин с Лукашенко "Независимая газета" прогнозира в коментар, че целта на срещата е обединяването на Русия и Беларус, като се започне със създаването на единна армия.

В замяна на исканите от Лукашенко кредит и евтини газ и петрол, политологът Александър Класковски счита, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи.

"Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури", коментира той пред БНР.

Визитата на Лукашенко е на фона на продължаващите мощни антиправителствени протести в Беларус. В неделя в столицата Минск се събраха отново десетки хиляди недоволни от управлението на Лукашенко. Протести имаше и в други големи градове. Съобщено бе за над 400 арестувани.

Путин вече призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той дори обяви, че има резерв в руските силовите структури, който е в готовност да замине на помощ на правителството в Беларус, при необходимост.

 

58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Навални се присмя на версия на Путин, че се е отровил сам

23.09.2020

4383 93
Тръмп нападна Китай, а Путин поиска забрана на оръжията в Космоса

22.09.2020

Обновена

2842 36
Ердоган защити башбакан Бойко от евронападките

Коментари

Страници

SvSophia
снимка на SvSophia

"двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус, включително перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава".

И къде е новината?

 

Все пак не се срещат премиерът на България с третия помощник на заместника на втория секретар на ДД на САЩ, както ни се случва на нас в България.

 

А държавни глави на съседни държави.

Решили, срещнали се, нам к'во от туй.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Лукашенко ще пълзи, Путин ще го накара да чака 5 часа преди да го приеме. 

Бих препоръчал на Лукашенко да избягва всякакви напитки, докато е там. 

Кара Колю

"Бих препоръчал на Лукашенко да избягва всякакви напитки, докато е там. "

Препъръчай му да седне както в "Първичен инстинкт" 

А бе, както съветва тов. Марфа Захаровная 😁

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не е много добра идея. Току виж, срещата продължила 3 дни и 3 нощи. През това време, всичко може да се случи в Минск :)

Boris65

Дано не го унизят както православните славяни унижават в Вашингтон... На табуретчица проед Шефа) Позор. 

Светозар

„Путин пристигна на срещата в търговско-изложбения център Suntec и тръгна да премине както обикновено покрай рамката на металотърсача, през която преминават всички други, но не и той. Но методично го накараха да премине точно през рамката." - коментира кореспондентът на в. „Комерсант“ Андрей Колесников.

По думите му, ситуацията е уникална, тъй като за държавните глави се отваря отделен вход, без какъвто и да било контрол.

Путин пристигна в Сингапур на 13 ноември за два форума на високо равнище: Русия-АСЕАН и Източноазиатската среща. В деня на пристигането си той трябваше да се срещне с премиера на Сингапур Ли Сян Лун, но сингапурският политик отмени разговорите, тъй като Путин закъсня.

Той все пак успя да се срещне с Лун на следващия ден.“

https://news.bg/int-politics/v-singapur-prinudiha-putin-da-premine-prez-metalotarsach.html

Boris65

Ех путиновците с Путин лягат с Путин стават! 

Mаndalorian

Кого унижават православните славяни във Вашингтон?

Boris65

Господаря Тръмп унижава .

Boris65

Добре, че в Белорусия не бият жените както в Берлин и Париж. Даже електрошокери не използват срещу жени както Лондон. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Лукашенко ще пълзи, Путин ще го накара да чака 5 часа преди да го приеме. 
 

Малко ще му е! Отиде мачка за погачка. Като не слушаше какво му говорят, сам си докара тези бели на главата. Сега се сети за Съюзната държава! А двайсе години се правеше на улав, че чак и националист го игра. Крайно време е тов. Путин да му покаже дачата му в подмосковието, където ще си изкара старините.

vrana2

   Батка не го играе националист. Лукашенко е националист и в червата. Хубаво е Путин да го пенсионира, ама Лукашенко предвидливо зачисти всички прорусийски адепти в Беларусия. Грешката на Путин е че позволи, под носа си, 20 години, Батка да строи антируско государство.

pgp

Белорусите вървят по пътя на Украина.

дрибъл

 

 

 

          България първо я принудиха да влезе в НАТО, после в ЕС.
Влизането в НАТО беше принудително. 

 

 

 

                                   Що , за ЕС някой пита ли те ?                     

SvSophia
снимка на SvSophia

И оправи ли се? Към добро?

 

ПГеоргиев

Русия няма да настъпи една и съща мотика два пъти. Или поне трябва да направи всичко възможно, за да не повтори украинската грешка. 

Деликатно и с кадифени ръкавици трябва да пипа в Белорусия. 

Съюзният договор  между двете страни и членството в ОДКБ и дават много възможности.

И сега Тихановская твърди, че целта на протестите не е разрушаване на съюза между двете страни и откъсване на Белорусия от "Русский мир". Но като се има предвид сегашното и местожителство и това, че не тя си пише изавленията, може да се очаква промяна на позициите й.

Белорусия е толкова икономически и търговско обвързана с Русия, че едно разрушаване на връзките ще има пагубни последствия.

Александър Григоревич да не се ослушва, а да започне да действа незабавно. Руска приватизация на водещите предприятия МАЗ, БЕЛАЗ, "Белорускалий", Минският тракторен завод и всичко, което има над 500 души персонал. Само така ще предпази тези предприятия от унищожение, в случай на успех на цветния бунт.

Засега армията и милицията са зад Лукашенко. Но вятърът може да обърне посоката. 

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ах, каква покъртителна снимка с бабето срещу жандармерията! 

Пуснах дори една сълза от възмущение... 

 

Редакцията, бива ли такава липса на въображение? 

Пинизите на западните журнашлюхи сте ги усвоили, а добрата журналистика къде е?👎

Sine_metu

Пон., 14/09/2020 - 10:53 (нов)

ПГеоргиев

Засега армията и милицията са зад Лукашенко. Но вятърът може да обърне посоката. 

 

Може, може „вятърът“. Но накъде? Вчера 300 вежливички с влакче и още неизвестен брой както си искат. Руси, белоруси, иди ги разбери. Един народ

Бонжуар

Пановете и херовете ще се пренадат и ще си останат само с точенето на лиги. 

Минувача
снимка на Минувача

Москва и Минск готовятся к еще большей реальной интеграции, которая начнется с объединения в оборонной сфере. К этому руководителей двух стран подталкивают непрекращающиеся протесты части населения страны против режима Александра Лукашенко. Судя по поступающей информации о событиях в Белоруссии в воскресенье, сил правопорядка уже не хватает и к процессу по стабилизации обстановки в ряде городов Республики Беларусь (РБ) подключены военные подразделения.

Ace_

Не мога да си представя каква съюзна държава може да има между слон и мравка. По-вероятно е да си е чиста анексия. Общата валута ще е руската рубла, централната банка ще е в Москва, откъдето и ще им налагат и закони на белорусите.

 

Икономически Беларус си е социалистическа икономика на ниво 1990, което означава, че с капитализма и съответния преход няма да се разминат, но олигарсите им ще са руснаци. Да им е як бюджета на руснаците, защото това ще струва доста пари, ако искат белорусите да запазят русофилския си профил.

Boris65

Еми ЕС ср не са ли така? А НАТО?

Господар и сателитчета. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

№ 28          Асе_

Да им е як бюджета на руснаците 

 

Ми той е зверски як. 

Само за периода 2005-2015 г. Русия по различни начини е субсидирала Белорусия със 106 млрд. долара. 

А Бацька през това време многовекторствува...

 

https://www.rbc.ru/economics/02/04/2017/58e026879a79471d6c8aef30

ciceron 2

Добре че на Лукашенко му дойде втория акъл.Той си мислеше че вечно ще го играе като Тито,и ще гъбарка и запада и истока и пари и от там и от там.Само дето сега е време разделно,или си с тези,или с онези.

nebenebe

Не знам как си представят да мине работата без референдум.

Ace_

Туткалчев, а прочете ли цялата статия? Ама с разбиране?

 

Сумата не е чак 106 милиарда гадни американски долара, защото в нея включват  и частни преки инвестиции, които по никоя наука не са върху руския държавен бюджет. Плюс това, че основната част от сумата е на база на това колко по-евтино са били продали газ сравнено с Германия (по тази точка ние сигурно сме субсидирали руския бюджет с милиарди).

 

Но сумата така или иначе е огромна и ще нараства. Батката няма как изгради конкурентна икономика и страната му ще се нуждае от все повече средства. Които точно на Батката може да даде само жужо.

Всеки друг самостоятелен бъдещ път минава през отсъствието на Батката.

Гласът

по тази точка ние сигурно сме субсидирали руския бюджет с милиарди

Че то си е така. 

ПГеоргиев

Руснаците имат лош спомен от заеми, давани на 8 септември. 

3 милиарда им изгоряха в Украйна, дадени на Виктор Янукович. Незалежная отказва да ги върне, въпреки решението на лондонски съд. 

Сега 1,5 милиарда на Александър Григоревич. 

Днес Тихановская е заявила, че всичко договорено и подписано от Лукашенко ще се счита за незаконно и "ще бъде преразгледано от новата власт".

Таз кака вече се изживява като президент. 

Онзи ден в Литва и връчиха ключа от т. н. Белоруска къща. А в Полша обявиха, че нея признават за "законен президент".

Де гиди сопа. 

old war horse
снимка на old war horse

Всеки друг самостоятелен бъдещ път минава през отсъствието на Батката.

това го знаем, имаме и жив пример - незалежната 404😁😁😁

ppipi7766

nebenebe

Не знам как си представят да мине работата без референдум.

 

Щом и властващите и опозицият припознават РФ като приятелска и се молят на Путин като на авторитет и референдум ще има и резултати.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш