Quantcast
Путин назначи свой бивш адютант за министър | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин назначи свой бивш адютант за министър

Александър Куренков бе избран изненадващо за заместник на загиналия миналата есен Евгений Зиничев
3 805
 ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин по време на видеоконферентна среща за развитие на транспортния комплекс, която проведе вчера от резиденцията си в Сочи.

Президентът на Русия Владимир Путин най-накрая назначи постоянен министър на извънредните ситуации, на мястото на Евгений Зиничев, който загина при инцидент през септември м.г.

Очакванията бяха, че изборът ще падне върху временно изпълняващият длъжността Сергей Чуприян. Путин обаче изненадващо предпочете вместо него генерал-майор Александър Куренков. В началото държавните агенции ТАСС и "РИА Новости" не съобщиха цялото име на новия министър, а само инициалите му (А.В.) и неговата фамилия. Шефът на комитета по конституционно законодателство Андрей Клишас също потвърди постъпилата заявка за назначение от страна на Путин, но и той не уточни името на кандидата. По-късно цялото име на новия министър бе обявено от депутата Александър Хинщейн.

Според ТАСС Куренков е служител на специалните служби. За него има сведения, че е работил във Федералната служба за охрана и Руската гвардия. Други източници уточняват, че Куренков до неотдавна е бил съветник на началника на Рускката гвардия Виктор Золотов, а е работил и като старши адютант на Путин.

Интересното е, че загиналият м.г. Зиничев от 2006 г. е бил личен гард на Владимир Путин, а след това и негов адютант до 2015 г. Руският президент заяви след инцидента, че смъртта на министъра е "неописуема лична загуба", присъства лично на погребението му, като посмъртно му даде звание Герой на Русия.

Ключови думи:

Владимир Путин, Русия

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

85
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

2706
Водка Smirnoff за втори път напуска Русия

28.06.2022

1752