Quantcast
Путин нe се срещна с Орбан, който се поклони на Горбачов (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин нe се срещна с Орбан, който се поклони на Горбачов (ГАЛЕРИЯ)

Петима от опашката на поклонението са арестувани заради значки "Не на войната"
Обновена
9 506
 EPA/BGNES
Орбан на поклонението в Дома на съюзите

Хиляди руснаци се простиха с първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов. Хора чакаха на дълга опашка пред Дома на съюзите в Москва, за да се поклонят на бащата на Перестройката. От западните лидери на погребалната церемония присъства единствено унгарският премиер Виктор Орбан. "Руският президент няма планирана среща с г-н Орбан", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Самият Путин също не уважи церемонията, като се оправда с ангажименти. Тя нямаше и характер на държавно погребение.

Пред тленните останки на последния съветски лидер се поклониха Алла Пугачова, Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-ръководител на Съвета по сигурност, опозиционни лидери, стотици граждани.

Дъщерята на Горбачов Ирина Вирганская получава знамето на Русия на погребалната церемония.

 

Дмитрий Медведев

 

Нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов

 

Алла Пугачова

 

 

 

 

 

Петима граждани от опашката на поклонението са арестувани заради значки "Не на войната", съобщи "Медуза". Някой от тях по-късно са освободени. 

КОНТЕКСТ

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност.

В четвъртък Путин се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а причината за това, както съобщи Кремъл, е бил прекалено натовареният график на руския президент, който ще му попречи да присъства на погребението днес, отбелязва БТА. 

Помолен да коментира какво точно ще възпрепятства на Путин да присъства, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен разговор с репортери, че държавният глава ще има поредица работни срещи, международен телефонен разговор и трябва да се подготви за участието си в деловия форум в руския Далечен изток следващата седмица.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, бе погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. 

Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на века", избягваше да критикува Горбачов персонално, но многократно го е обвинявал, че не е осигурил писмени ангажименти на Запада, че НАТО няма да се разширява на изток.

В сряда руският президент изпрати внимателно формулирана съболезнователна телеграма, в която нямаше нито директни похвали, нито критики. В нея Путин определи Горбачов като човек, който е оставил "огромен отпечатък върху хода на световната история".

"Той ръководеше страната по време на трудни и драматични промени, в условията на мащабни предизвикателства във външнополитически, икономически и обществен план", посочи руският президент. "Той дълбоко съзнаваше, че са необходими реформи и се опита да предложи свои решения на наболелите проблеми."

Двойственото отношение на Кремъл намери отражение и в репортажите по държавната телевизия, в които на Горбачов се отдаваше почит като към историческа фигура, но реформите му бяха определени като недобре планирани и беше изтъкнато, че не е защитил интересите на страната по необходимия начин.

Руската общественост остава също толкова разделена по въпроса за наследството на Горбачов. Едни го величаят, че е сложил край на Студената война и на седем десетилетия тоталитарно управление, а други го обвиняват в предателство.

 

 

 

 

Още

Експериментът на Орбан с бензина и дизела се провали

07.12.2022

Йоана Борисова

3239
Путин пусна дълга черна брада, не бил спонсор
Путин към майките на загинали: всички сме смъртни

25.11.2022

4332