Quantcast
Путин покани Лукашенко на "работно къпане" и го окъпа в пари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин покани Лукашенко на "работно къпане" и го окъпа в пари

Русия отпуска втори транш от 500 млн. долара на Беларус
8 557
 Пул первого
Путин и Лукашенко на яхтата в Сочи

Президенът на Беларус Александър Лукашенко си тръгна от Сочи с обещание от руския президент Владимир Путин да получи през още юни втори транш от 500 млн. долара съгласно споразумението между двамата от 21 декември 2020 г. за кредит от 1 млрд. долара. Първият транш от 500 млн. долара бе предоставен на 30 декември.

Двудневното "работно къпане" (по израза на свързания с пресслужбата на Лукашенко Телеграм-канал "Пул Первого") не само окъпа беларуския президент в пари, но и му отвори простор за нови полети на авиокомпанията "Белавиа" към руски градове като компенсация за спрения ѝ достъп до летища в Европа. "Пул Первого" публикува също фотография на Лукашенко и Путин на яхта и пише, че руският домакин поканил госта си да се изкъпят в морето. "Морето става все по-топло и по-топло. Мисля, че това също допринася за успеха на нашата среща", казал Путин в петък.

Преговорите в държавната резиденция "Бочаров ручей" в Сочи продължили пет часа. Путин поискал информация за отклонения самолет на "Райънеър" в Минск и за ареста на руската гражданка София Сапега - приятелка на арестувания от същия самолет беларуски журналист Роман Протасевич. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков той взел под внимание, че София Сапега има беларуско жителство. 

Генералният директор на "Белавиа" Игор Чергинец написа във Фейсбук, че правителствата на европейските страни "затварят с особена фашистка извратеност въздушните коридори (за беларуската авиокомпания) и издевателстват над хората". Според него дори и да има виновен за инцидента, това не е "Белавиа". "Наказват невиновната "Белавиа" още преди да са започнали смислено разследване. Подлост", написа той.

 

Ключови думи:

Путин, Лукашенко, кредит, Сочи

Още

Навални подкрепи комунистите, за да отслаби Путин

15.09.2021

2236
Златен телефон с лика на Путин е открит при ареста на Брендо в Киев

12.09.2021

6822
Папата цитира Меркел, но се оказа Путин

02.09.2021

6098