Quantcast
Путин сравни "Спутник V" с автомат "Калашников" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин сравни "Спутник V" с автомат "Калашников"

Руските власти одобриха еднодозовата версия на ваксината, популярна като "Спутник Лайт"
2 076
 ЕПА/БГНЕС

Руската ваксина срещу COVID-19 - "Спутник V", е толкова надеждна, колкото автомат "Калашников". Такова сравнение използва президентът на Русия Владимир Путин по време видеоконференция със зам.-министър-председателя Татяна Голикова в четвъртък, предаде Би Би Си.

"Нашите препарати са съвременни и към ден-днешен без всякакво съмнение са най-сигурни и безопасни. Както каза един европейски специалист, те са надеждни колкото автомат "Калашников". Това не го казваме ние, казва го един от европейските специалисти", каза държавният глава, заявявайки, че думите са на австрийски експерт.

Путин направи изказването в деня, в който руските здравни власти официално одобриха употребата на еднодозова версия на ваксината, популярна като "Спутник Лайт".

Критици на Кремъл първоначално изразиха съмнение след бързото ѝ одобрение от Москва миналата година. По-късно изследвания обаче доказаха висока степен на защита срещу коронавируса и при този вариант на препарата.

"Еднодозовият режим позволява имунизация на по-голям брой хора за по-кратък период от време. Това ще подсили борбата срещу пандемията по време на най-острата ѝ фаза", се казва в изявлението на здравното министерство на Русия, разпространено на 6 май.

Още

Русия започва преговори със САЩ за контрола на оръжията

17.06.2021

361
САЩ са на тръни заради сътрудничеството между Русия и Китай

15.06.2021

5778
Путин: Не съм се засегнал, че Байдън ме нарече убиец

12.06.2021

3916