Quantcast
Разочарование бележи първата година на Байдън като президент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Разочарование бележи първата година на Байдън като президент

Според анализатори единственият начин популярността му да се подобри е COVID-19 да изчезне напълно
2 456
 БГНЕС
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън навлиза във втората година от своя мандат с най-ниския рейтинг на одобрение, получен от съвременен президент - от 54% през април до 41% преди Коледа.

Усещането за нормалност се върна в Белия дом след като Доналд Тръмп напусна Овалния кабинет, но поредица от неуспехи – у дома и в чужбина – подкопаха атмосферата на сигурност, която някога заобикаляше президента Байдън и неговия екип, пише Си Ен Ен. Отвъд океана пък се очертава голям конфликт с Москва само шест месеца след като Байдън се изправи лице в лице с руския лидер Владимир Путин в Женева. 

За наблюдатели извън САЩ обаче една поредица от събития може да се открои над останалите: неуспешното изтегляне от Афганистан. Извеждането на американските войски през август беше последвано от възстановяване на управлението на талибаните, заедно с край на демокрацията и срив на правата на човека, особено на жените. Снимките на американски самолети, натоварени с хора, които бягат от Афганистан, провокираха сравнения с противоречивата евакуация на Америка от Виетнам през 1975 г. Оттеглянето на силите на НАТО накара САЩ да изглеждат ''неспособни, некомпетентни и в крайна сметка слаби'', казва Сет Джоунс, вицепрезидент на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. ''Двадесет години напредък в правата на жените пропадна в тоалетната чиния, икономиката се срина и на мястото на САЩ видяхме как китайци, иранци и руснаци започват да развиват отношения с талибанското правителство'', каза Джоунс за ''Дойче Веле''.

Си Ен Ен припомня, че за 12-те месеца, в които Байдън е на поста, той успя да постигне и някои големи победи -  нови средства за борба с пандемията и възстановяването на разпадащата се инфраструктура на САЩ. Той назначи повече федерални съдии от последните си предшественици, постигна спад на бедността и организира национална ваксинационна кампания. Байдън бе много успешен в прекарването на някои законодателни актове, но хората не искат да гледат само парчета от успехи, смятат анализатори. Според тях единственият начин популярността на Байдън да се подобри е COVID-19 да изчезне напълно.

Ако първата година на президента на САЩ беше трудна, следващите три може да бъдат още по-трудни. По отношение на външната политика заплахите включват китайска милитаризация в Тихия океан, нестабилност в Близкия изток и потенциално руско нахлуване в Украйна.

Ключови думи:

Джо Байдън, САЩ

Още

Санкциите свиха с 90% износа на микрочипове за Русия

29.06.2022

953
Телата на 46 мексиканци са открити в ремарке край Сан Антонио

28.06.2022

771
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите