Quantcast
Роскомнадзор заплаши медиите, които употребяват думата „война“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Роскомнадзор заплаши медиите, които употребяват думата „война“

"Фейсбук" блокира руски държавни медии
Обновена
5 769

Роскомнадзор нареди на «Эхо Москвы», «Новая газета», «Медиазона»*, New Times, «Крым.Реалии»*, «Журналист», «Лениздат», «Свободная Пресса», «ИноСМИ» и "Дождь" да отстранят от платформите си информациите за Украйна, които не се позовават на руски официални източници и да не употребяват думите "война", "нахлуване", "нашествие". В противен случай ще бъдат блокирани. "Дождь" съобщава, че ще махне от сайта си една информация, която дразни Роскомнадзор. Нарочените медии продължават да публикуват "незаконни" новини в каналите си в Телеграм. 

"Отделни руски СМИ и най-вече "Новая газета“ не ни послушаха. Активно разпространяват лъжлива информация", се казва в изявление на руското Министерство на отбраната. От своя страна от вестника отговориха: "За да публикуваме вашата информация, трябва да я предоставяте. До момента МО не отговаря на нашите запитвания".

Meta Platforms Inc (FB.O) забранява на руските държавни медии да пускат реклами или да си осигуряват приходи от платформата ни навсякъде по света, съобщи снощи компанията-майка на гиганта за социални медии ''Фейсбук''. Това е безпрецедентна акция срещу медиите на държава-агресор.

''Продължаваме също да прилагаме санкции към още руски държавни медии'', каза в Туитър ръководителят на политиката за сигурност Натаниел Глайхър. ''Тези промени вече започнаха да се прилагат и ще продължат през уикенда''.

Той добави: ''Сега забраняваме на руските държавни медии да пускат реклами или да си осигуряват приходи от нашите платформи където и да са по света" . Първите четири руски държавни медии — Звезда, РИА Новости, Лента.ру и Газета.ру са цензурирани едновременно за разпространение на ''фалшива информация". 

От своя страна отвчера Русия предприема мерки за частично ограничаване на достъпа до Фейсбук, съобщи Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии (Роскомнадзор), предаде РИА НОВОСТИ.

''На 25 февруари Генералната прокуратура, съгласувано с Министерството на външните работи, реши да признае социалната мрежа Фейсбук за замесена в нарушаване на основните права и свободи на човека, както и правата и свободите на руските граждани'', се казва в съобщението.

Групата Anonymous  води от 2 денонощия кибер война с Русия и е пое отговорност за хакерска атака на уебсайта на руския телевизионен канал RT. ''Колективът на Anonymous официално обявява война на руското правителство'', се казва в изявление на групата в Туитър. Хакерите са добавили хаштаг #Ukraine към публикацията си. По-рано RT съобщи, че от четвъртък вечерта сайтовете му са подложени на DDoS атаки, като около 27 процента от адресите, от които те се извършват, се намират в САЩ. Тази нощ на мощна атака бе подложен сайтът на Роскосмос. 

 

Още

Проблеми с "Фейсбук" засегнаха потребители от целия свят

24.08.2022

1839
Още един от основателите на ПП няма да участва в изборите

23.08.2022

Обновена

9446
Брюксел: Ще има санкции за консултантите и лобистите на руски фирми

03.05.2022

1093