Quantcast
Русия арестува около 1500 привърженици на Навални | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия арестува около 1500 привърженици на Навални

Кремъл отвърна на масовите протести в 82 града: "Това не е наша работа"
Обновена
2 497
 Новая газета
Главният лозунг на днешните протести бе "Свобода за Навални!"

Почти 1500 души са арестувани по време на демонстрациите в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в 82 града вчера. Неправителствената организация "ОВД-Инфо" твърди, че са задържани 1496 души. Най-много (около 600) са били те в Санкт Петербург.

Още вчера сутринта започна полицейската операция "Перехват", за която съобщи юристката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол. Тя бе задържана без обяснение, докато пътувала в такси. Арестувана бе и прес-секретарката на Навални Кира Ярмиш. Обвинението към нея е, че през Интернет е организирала нелегални протести в Москва. Парадоксът е, че Ярмиш е под домашен арест и по нареждане на съда изобщо няма Интернет.

Полицията действа твърдо, защото е инструктирана да пресече неразрешените от властите протести. Те се надигнаха в отговор на съобщенията за влошаващото се здраве на най-известния критик на Кремъл, който в края на март обяви гладна стачка заради отказа да получи медицински грижи в затвора, където излежава присъда от две години и половина.

В Далечния изток протестите завършиха най-рано, като излезлите на митинги приложиха тактика на бърза смяна на сборните места, за да не се сблъскат с полицията. Събираха се не повече от 500-600 души. Навсякъде демонстрациите бяха мирни. 

В Москва и Санкт Петербург снощи излязоха хиляди хора. Чуват се скандирания "Свобода за Навални" и "Путин е крадец". Полицаи с мегафони призоваваха хората "Не си губете времето!"

 

Положението с опозиционера Алексей Навални не е въпрос, който касае Кремъл, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. В отговор на въпрос дали Путин смята да възложи проверка на твърденията, че до Навални не се допускат лекари, Песков заяви, че "това не е в дневния ред" на Кремъл. 

По повод протестите той коментира, че доколкото тези прояви не са били съгласувани с властите, те са незаконни.  "Не виждаме повод да ги оценяваме. Това е по-скоро тема за оценка от страна на правоохранителните органи", отговори той на въпрос дали в Кремъл са обърнали внимание на протестите. По думите му главното събитие вчера е било годишното обръщение към нацията на президента Владимир Путин.

 

В БЪЛГАРИЯ

Руски граждани, които живият по Южното Черноморие, се събраха на протест в Бургас в защита на Алексей Навални, предаде кореспондентът на БГНЕС. Протестиращите раздадоха символично пирожки, за да напомнят, че от три седмици той гладува. Издигнаха лозунги, в които обвиняват президента Владимир Путин в престъпление срещу човечеството, обявяват го за "престъпник" и "лъжец". Руските граждани скандираха за оставката на Путин.

Митинги в подкрепа на Навални имаше и пред дипломатическите представителства на Русия в САЩ, Австралия, Франция, Италия, Япония.

Ключови думи:

Русия, навални, протести

Още

The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

02.08.2021

3319
Русия ще включи украинския Донбас в изборите си наесен

02.08.2021

4626
След протестите в Куба следват масови присъди

29.07.2021

751