Quantcast
Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на части от Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на части от Украйна

Лидерите на ЕС: Няма да признаем незаконното присъединяване на територии
Обновена
5 049
 стопкадър
Кадри от церемонията по анексирането на областите.

Русия е в пълна изолация в ООН за анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна. Страната остана сама в гласуването на проекторезолюция, предложена от САЩ и Албания в Съвета по сигурност на ООН и осъждаща анексирането. Русия наложи вето, но остана сама. 10 от 15 членове подкрепиха резолюцията, а Китай, Габон, Индия и Бразилия се въздържаха. След това развитие САЩ ще се обърнат към 193-те членове на Общото събрание на ООН.  

Посланикът на САЩ в ООН Линда Грийнфилд обяви, че усилилята за противопоставяне на действията на Русия няма да спрат дотук и страната ще се обърне към 193-те членове на Общото събрание на ООН. 

Междувременно и държавните  и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС излязоха с обща позиция по повод анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна от Русия. В позицията лидерите заявят, че не признават и никога няма да признаят незаконнитте референдуми, изфабрикувани от Русия. В позицията членовете на Европейския съвет призовават още всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят незаконното анексиране.

Ето пълната позиция на лидерите на ЕС, включително и на България, публикувана на сайта на българсксото външно министерство:

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост — основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право, Русия излага на риск световната сигурност.

Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да породят абсолютно никакви правни последици. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране.

С оглед на водената от Русия агресивна война, както и на най-скорошната ескалация на напрежението от страна на Москва, Европейският съюз решително подкрепя Украйна и нейния народ. Ние сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия, и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници. Ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията за невярно представяне на територията на Украйна като руска, както и твърденията, че войната вече може би се води на руска територия, няма да разклатят нашата решимост.

Ще затегнем ограничителните си мерки за противодействие на незаконните действия на Русия. Те ще увеличат още повече натиска върху Русия да прекрати агресивната си война.

Отново заявяваме, че Европейският съюз твърдо подкрепя Украйна и ще продължи да предоставя силна икономическа, военна, социална и финансова подкрепа на Украйна, докато това е необходимо.

 

Още

Вместо да дари генератори за Украйна, българското МО ги продава

29.11.2022

Обновена

2908
НАТО пак обсъжда даване на изтребители F-16 на Украйна

29.11.2022

Обновена

2476
Гладоморът влезе в колекцията на СГХГ

29.11.2022

229