Quantcast
Русия и НАТО се разбраха само да продължат да си говорят | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия и НАТО се разбраха само да продължат да си говорят

По всички спорни въпроси не постигнаха сближаване на позициите
Обновена
2 891
 ЕПА/БГНЕС

Русия и НАТО имат интерес да възобновяват дейността на мисиите си в Москва и Брюксел, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРС) в Брюксел, предаде БГНЕС.

Коментирайки дипломатическия спор между Русия и блока, който избухна в края на миналата година, след като НАТО едностранно отне акредитацията на осем служители на руската мисия към НАТО, което накара Москва да преустанови дейността на информационния офис на блока в руската столица, Столтенберг заяви, че има взаимен интерес от възстановяването на работата на тези офиси.

„НАТО е заинтересована от възстановяването на работата на мисията си в Москва, както и от руското дипломатическо присъствие в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел“, каза той.

Това бе единствената тема, по която бе постигнато съгласие на срещата НАТО-Русия в Брюксел, което означава, че контактите няма да се прекъсват. По всички останали въпроси двете страни в преговорите запазиха противоположни позиции.

"Днес Русия повдигна предложението, което публикува през декември и което има за цел да отговори на опасенията ѝ за сигурността; те включват искания да се спре приемането на нови членове в НАТО и да се изтеглят силите от източните съюзници. Съюзниците от своя страна потвърдиха политиката на отворени врати на НАТО и правото на всяка страна да избира сама своите договорености за сигурност. Съюзниците ясно заявиха, че няма да се откажат от способността си да се защитават и отбраняват взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на алианса", заяви Столтенберг.

"Между съюзниците от НАТО и Русия има значителни различия по тези въпроси и няма да е лесно да се преодолеят различията. Но е положителен знак, че всички съюзници от НАТО и Русия седнаха на една маса", каза Столтенберг.

Той също така посочи, че блокът е призовал Русия "да изтегли силите си" от Грузия, Молдова и Украйна - вероятно във връзка с руските мироопазващи сили, разположени в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия, както и в Крим - регионът, който се откъсна от Украйна и се присъедини отново към Русия през 2014 г. след подкрепяния от Запада преврат в Киев.

Съюзниците от НАТО са готови да се срещнат отново с представители на Русия, за да проведат по-задълбочени разговори, да представят определени предложения и да се опитат да постигнат конструктивни резултати, каза още той. „Що се отнася до ангажираността, съюзниците от НАТО се интересуват от намирането на възможности за развитие на граждански и военни канали за комуникация, както и от възможността за възстановяване на мисиите ни в Москва и Брюксел", каза той.

Русия и НАТО се споразумяха да проведат поредица от срещи, за да се договорят за взаимни ограничения на ракетното въоръжение в Европа.

"Готови сме да насрочим поредица от срещи по различни теми, включително ограниченията на ракетните оръжия в Европа. Руската страна даде ясно да се разбере, че не е готова да насрочи среща днес, но аз приветствам готовността за диалог", каза той.

„НАТО и Русия възнамеряват да проведат нови срещи за подобряване на прозрачността на ученията, киберсигурността и контрола на въоръженията“, каза Столтенберг.

Според него НАТО е готова да обсъжда с Русия всички видове контрол на въоръженията, но няма да прави компромиси с основните принципи на сигурността.

"Това не беше лесна дискусия в ключов момент за европейската сигурност, но това направи срещата още по-важна. Беше проведен много сериозен и пряк обмен на мнения по ситуацията в Украйна и въпросите на европейската сигурност. Съществуват значителни разногласия между Русия и НАТО по тези въпроси", каза той.

Русия призова НАТО да откаже да приеме Украйна, а алиансът отговори с отказ да направи компромис по отношение на разширяването. Столтенберг заяви, че само Украйна и 30 държави от НАТО могат да решат дали страната да стане член на алианса, а Русия няма право на вето.

Столтенберг заяви, че членовете на НАТО няма да пестят усилия, за да намерят политически решения.

"Съюзниците от НАТО подчертаха, че няма да пестят усилия за намиране на политически решения. Приветствам и двустранните консултации между САЩ и Русия, както и утрешната среща на ОССЕ. Това са възможности за конструктивен ангажимент в интерес на европейската сигурност, които не бива да се пропускат", каза той.

Столтенберг заяви, че НАТО смята за невярно твърдението, че разширяването е агресивен акт, защото то разпространява демокрацията.

"Украйна като суверенна държава има право на самозащита. Украйна не е заплаха за Русия", каза той. "Русия е агресорът. Русия е тази, която е използвала и продължава да използва сила срещу Украйна", заключи Столтенберг. 

Още преди срещата Кремъл заяви, че ''не вижда причина за оптимизъм''.

Още

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

26.09.2022

1538
Русия е арестувала японския консул за шпионаж

26.09.2022

2023
Поне 15 души, сред които и деца, бяха застреляни в руско училище

26.09.2022

Обновена

5050