Quantcast
Русия напуска МКС и си прави собствена космическа станция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия напуска МКС и си прави собствена космическа станция

САЩ: Неприятно сме изненадани от решението на Москва
Обновена
4 680
 БГНЕС архив

Руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" ще се оттегли от проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г. и ще си прави собствена орбитална станция Това беше обявено след среща във вторник между генералния директор на "Роскосмос Юрий Борисов и руския президент Владимир Путин, съобщи руската агенция "Интерфакс", цитирана от БНР.

"Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението и излизането от тази станция след 2024 г. е взето", каза Борисов. Според Борисов дотогава Руската федерация ще започне да формира Руската орбитална станция (РОСС).

Освен това новият ръководител на космическата агенция заяви, че основната цел на "Роскосмос" ще бъде да предостави на руската икономика необходимите космически услуги, като навигация, комуникации, предаване на данни, метеорологична и геодезическа информация.

"Изграждането на собствена руска космическа станция ще бъде ключов приоритет в усилията на "Роскосмос" за пилотно изследване на космоса", каза изпълнителният директор на "Роскосмос“ Юрий Борисов. "Ще продължим пилотната програма в съответствие с одобрените планове. Нашите основни приоритети ще бъдат насочени към изграждането на руска космическа станция“, каза той по време на срещата си Путин.

 

Юрий Борисов бе избран да ръководи "Роскосмос" в средата на юли. Той замени на поста Дмитрий Рогозин, който стана популярен с острия си стил на поведение и изказванията си в националистически дух, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Преди да заеме този пост 65-годишният Борисов беше вицепремиер, занимаващ се с въпросите на военнопромишления комплекс на Русия, част от който е и космическата програма на страната. "Това е огромна чест за мен, но и допълнителна отговорност", заяви Борисов пред Владимир Путин.

"Космическите ни инициативи се сблъскват с трудности и възприемам като основна задача не да не пада нивото, а напротив - да вдигнем летвата, като осигурим необходимите космически услуги за руската икономика", подчерта той и даде за пример навигационните и комуникационните системи, както и преноса на данни.

Помолен за коментар по темата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за ТАСС, че "това решение е взето преди време". 

През 2020 г. Русия изгуби монополното си положение в космическите полети (чрез своите ракети носители и корабите "Съюз" - остаряла, но все още надеждна техника) с появата на "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск. 

Днешното решение на "Роскосмос" бе оповестено на фона на напрегнатите отношения между Русия и Запада, от които пострада и космическото сътрудничество помежду им.

Санкциите, въведени от Запада срещу Русия, засегнаха космическата ѝ индустрия, като има риск те да се отразят неблагоприятно и на Международната космическа станция и да се стигне до нарушаването на някои доставки за нея.

Сегашната ситуация обаче не попречи на "Роскосмос" да сключи споразумение с американската космическа агенция НАСА по-рано този месец за полети на американски астронавти с руски космически кораби, както и на руски космонавти със "Спейс Екс". Първите такива полети се очакват през есента.

Само часове по-късно САЩ изразиха съжаление във връзка със съобщението на Русия, че ще напусне Международната космическа станция след 2024 г., и заявиха, че са били изненадани. "Това е неприятно развитие на събитията, като се има предвид важната научна работа, извършвана на МКС, ценното професионално сътрудничество, което нашите космически агенции са имали през годините, и особено в светлината на подновеното ни споразумение за сътрудничество в областта на космическите полети", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от БГНЕС.

 

Още

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

30.09.2022

Обновена

14113
Референдумите в окупираните територии завършиха със съветски резултат

28.09.2022

Обновена

5225
Русия анексира утре официално 15% от територията на Украйна

29.09.2022

Обновена

3516