Quantcast
Русия обвини Запада, че я тласка към фалит | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия обвини Запада, че я тласка към фалит

МВФ смята, че може да последва дефолт по руския външен дълг
8 694
 BGNES
Русия ще извършва плащания в рубли според обменния курс на руската централна банка.

Руското министерство на финансите обвини западните държави, че искат да принудят Русия да обяви "изкуствен фалит" чрез безпрецедентни санкции заради Украйна "Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на руското правителство може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен дефолт, който няма реални икономически основания", заяви финансовият министър Антон Силуанов, предаде БГНЕС.

Той обаче отрече, че има риск Русия да не може да изпълни задълженията си по държавния си дълг. По негови думи държавата е готова да извършва плащания в рубли според обменния курс на руската централна банка в деня на плащането, включително и по своите еврооблигации, емитирани от 2018 г. насам.

В същото време Международният валутен фонд смята, че Русия може да обяви дефолт по външния си дълг, след като голяма част от валутните резерви на Москва бяха блокирани от западни санкции. "Вече не смятаме дефолт на Русия за невероятен", заявява управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за Си Би Ес. Тя посочи, че поради наложените санкции страната е изложена на риск от дълбока рецесия. Обезценяването на рублата вече намали значително покупателната способност на руснаците, добави Георгиева.

Международните рейтингови агенции като "Стандард енд Пуърс" (S&P Global) и Fitch вече пониха кредитния рейтинг на Русия до почти най-ниското ниво. Това се разтълкува като знак, че фалитът на държавата е неизбежен.

Още

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

28.06.2022

102
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите
Обединената мощ на Г-7 удря Русия и Китай

27.06.2022

Обновена

5533