Quantcast
Русия проведе учение за морски бой до корабите на САЩ в Черно море | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия проведе учение за морски бой до корабите на САЩ в Черно море

Преди това американската армия вкара есминците с крилати ракети "Портър" и "Доналд Кук" в района
Обновена
16 837
 Official U.S. Navy Page

Фрегатата на руския Черноморски флот "Адмирал Макаров" започна учения, включващи морски бой, на фона на два американски есминци, намиращи се в региона, съобщи пресслужбата на Черноморския флот в петък, цитирана от РИА Новости.

Според руското министерство на отбраната USS Porter е влязъл в Черно море вечерта на 28 януари. Той се присъедини към друг американски военен кораб „Доналд Кук“, който е там няколко дни по-рано. НАТО обясни появата на тези разрушители с "нарастването на военната мощ на Русия".

„Военнослужещите от корабната ракетна и артилерийска бойна група проведоха обучение за подготовка и привеждане на оръжията в готовност за употреба и изработиха алгоритъм на действия по време на симулирана морска битка със симулирана цел“, се казва в изявление на Черноморския флот.

САЩ вкара още един ескадрен миноносец, въоръжен с крилати ракети в Черно море. Този път е влязъл "Портър", съобщиха руските власти ден по-рано. "Силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават действията на разрушителя от американския флот, който е влязъл в Черно море в 19:00 часа на 28 януари 2021 г.", съобщава руското Министерство на отбраната.  Както посолството на САЩ в Украйна съобщи по-рано, "Портър" ще проведе учения за поддържане на морската сигурност в региона. Дипломатическата мисия добави, че корабите и самолетите на американския флот "редовно действат в Черно море, за да подкрепят съюзниците и партньорите на НАТО".

Според руския външен министър Сергей Лавров, НАТО използва този претекст, за да постави повече техника и жива сила в близост до руските граници.

В събота бе обявено, че и американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" е влязъл в Черно море. Това съобщи тогава руският Национален център за контрол на отбраната, цитиран от РИА Новости. От ведомството отбелязват, че корабът е въоръжен с крилати ракети и "силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават" действията му.

САЩ засилват дейността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 г. миноносецът USS John McCain влезе в руските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до сериозно напрежение. По-късно командването на Седмия флот на САЩ обясни маневрата на разрушителя като операция "за осигуряване на свобода на корабоплаването".

"Сега" припомня:

Разрушителят „Доналд Кук“ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за американската противоракетна отбрана в Европа. И той, и "Портър" са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата. 

Те носят на борда и 56 крилати ракети "Томахоук". "Доналд Кук", заедно с ескадрените миноносци "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия. 

Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал" и "Бастион", с крилати ракети "Калибър", а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т. 

Още

US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават

25.10.2021

1791
Почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

18.10.2021

3166
САЩ се борят със срив на доставките на стоки

17.10.2021

2335