Quantcast
Русия разчита на контрабандно оръжие от Иран от Ирак | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия разчита на контрабандно оръжие от Иран от Ирак

2 379
 БГНЕС
Ракетна система за противовъздушна отбрана на Иран Бавар-373.

Русия получава боеприпаси и военна техника, доставени от Ирак с помощта на ирански мрежи за контрабанда на оръжие, казват членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и регионални разузнавателни служби, запознати с процеса, предава в. ''Гаридън''.

От Ирак към Русия са били изпратени гранатомети и противотанкови ракети, както и проектирани от Бразилия системи за изстрелване на ракети. Произведена в Иран ракетна система Бавар 373, подобна на руската С-300, също е била доставена на Москва от властите в Техеран, твърди източник, помогнал при организирането на транспорта.

Използването на подземния свят за трафик на оръжия показва драматична промяна в руската стратегия и сега Москва е принудена да се опре на Иран заради новите санкции, предизвикани от нахлуването в Украйна. Този развой на събитията има огромно значение за посоката и обема на международния трафик на оръжия.

Гранатомети и противотанкови ракети, притежавани от "Хашд ал Шааби" - най-мощният чадър на шиитската милиция, са стигнали до Иран на 26 март, където са били приети от иранските военни и транспортирани до Русия по море, заяви командир на клона на милицията, който контролира пункта. Според източник от организацията, на 1 април в Иран са били разглобени и изпратени две ракетни системи Astros II, направени по бразилски дизайн, известни в Ирак като лицензната версия Sajil-60. "Не ни интересува къде ще отидат тежките оръжия, защото в момента нямаме нужда от тях", казва източник от "Хашд ал Шааби". "Всичко, което е насочено срещу САЩ, ни прави щастливи."

Според разследването на ''Гаридън'' в рамките на посочените срокове три товарни кораба - два под руски и един под ирански флаг - са прекосили Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до Астрахан, руски град в делтата на Волга.

Ключови думи:

Иран, Ирак, Русия, оръжие

Още

Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

2496
Водка Smirnoff за втори път напуска Русия

28.06.2022

1510
Нинова се заяде с президента за оръжието за Украйна

28.06.2022

Обновена

1474