facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия се отказа от сътрудничество със САЩ за мисия към Венера

2 390
 Роскосмос
Междупланетната станция "Венера-11"

Руската държавна корпорация "Роскосмос" се отказва от участие на САЩ в проекта по изстрелване на Венера на междупланетната станция "Венера-Д". Това стана ясно от думите на изп.-директор по перспективните програми и науката на корпорацията Александър Блошенко.

"Взето е решение за реализиране на планираната мисия "Венера-Д", включваща кацане и орбитални модули, като независим национален проект без международно коопериране", заяви Блошенко.

Мисията до Венера е насрочена за 2027-2029 г. Планът бе тя да бъде съвместен руско-американски проект, наречен "Венера-Д". По-рано, в интервю за РИА Новости, и ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин каза, че предпочита мисията да е съвместна със САЩ. Проектът обаче все още не е получил финансиране от руската държава. За него са необходими повече от 17 млрд. рубли ($228 млн.) в следващите близо 10 години. Американската част от "Венера.Д" бе за приблизително същата сума.

Блошенко отбеляза, че в рамките на междупланетния проект трябва да бъдат проучени повърхността и атмосферата на Венера, а също да бъде изследвана природата на еволюционните процеси на Венера, за които се твърди, че са довели до климатична катастрофа, свързана с парниковия ефект.

Блошенко се впусна и в разсъждения за откритите от астрономите в атмосферата на Венера химически вещества, които могат да бъдат отнесени към химическите маркери за жизнеспособност. Според него, те не може да се считат за обективно доказателство за наличието на живот на планетата.

"Достоверни научни данни за това могат да бъдат получени само при контактни изследвания на повърхността и атмосферата", подчерта той.

На сайта на "Роскосмос" се припомня, че СССР единствен е успял да реализира изследвания на Венера чрез междупланетни станции. Първото меко кацане на друга планета в историята е осъществено през 1970 г. от спускамия апарат "Венера-7". 

"В хода на няколко орбитални мисии и спускания на повърхността на планетата са получени подробни сведения за венерианския климат, почвата и състава на атмосферата. Съветският апарат "Венера-13" и досега остава рекордьор по продължителност на работа на повърхността в цялата история - той предаваше сигнал към Земята в продължение на 127 минути - се казва в материала. - Огромното откъсване на СССР пред конкурентите в изследването на Венера доведе дотам, че САЩ я наричаха "съветска планета". Неотдавна учени от Руската академия на науките, анализирайки снимки на Венера от онези експедиции, заявиха, че са открили на тях обекти, които менят местоположението си и даже потенциално може да са живи".

Ключови думи:

Русия, Роскосмос, Венера, САЩ
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Европа затягат още мерките срещу коронавируса

28.09.2020

1970 7
САЩ насрочиха нова дата за изстрелване на военен суперспътник

26.09.2020

1705 7
Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

1003 33

Коментари

вале
Роскосмос в момента имат доста по интересни занимания:https://german-kmw.livejournal.com/112316.html
Дохс_Читем

Всяка страна сама за себе си ще изследва венерините хълмове. Тук сътрудничество е немислимо. 😁

TheCrusader
снимка на TheCrusader

еотдавна учени от Руската академия на науките, анализирайки снимки на Венера от онези експедиции, заявиха, че са открили на тях обекти, които менят местоположението си и даже потенциално може да са живи".

Някой се е спънал в студиото и е разместил 'дигиталните' ефекти навремето.

ppipi7766

Руснаците искат да кацнат на Марс, не им трябва 3D емулация.

Като гледам сметките 228 милиона на американците я им стигнат за пълнометражен филм, я не.

Толкова ще им вземат руснаците само за транспорт до околоземна орбита ако все пак се навият да ходят там.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Новината е партенка: 

 

Роскосмос не отказывался от сотрудничества с США в проекте "Венера-Д"

 

Роскосмос не отказывается от сотрудничества с США по проекту "Венера-Д", а планирует лишь воздержаться от широкой международной кооперации по этой миссии. Об этом заявил во вторник ТАСС руководитель пресс-службы госкорпорации Владимир Устименко.

"Ни о каком отказе от сотрудничества с США по проекту "Венера-Д" речи не было. Мы не отказываемся от международного сотрудничества. Речь шла только о непривлечении широкой международной кооперации", - сказал Устименко, комментируя информацию о том, что госкорпорация якобы решила продолжить реализацию этого проекта без участия американской стороны.

По его словам, госкорпорация приветствует участие других стран в этой миссии. "При этом мы готовы нести основную научную часть и техническое исполнение в рамках этого проекта", - отметил руководитель пресс-службы.

Ранее во вторник Роскосмос, комментируя информацию о том, что международная группа ученых обнаружила в атмосфере Венеры фосфин - бесцветный ядовитый газ, который может иметь как промышленное, так и биологическое происхождение, распространил сообщение со следующей цитатой: "Кроме того, принято решение о реализации ранее запланированной миссии "Венера-Д", включающей посадочные и орбитальные модули, в качестве независимого национального проекта без широкого привлечения международной кооперации". Позднее ряд СМИ интерпретировал эти слова как отказ госкорпорации от американского участия в данном проекте.

 

https://tass.ru/kosmos/9463683

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Впрочем, "Венера-Д" е фантастичен проект. 

Той предполага:

- разполагаето на сателит на орбита,

- осъществяването на меко кацане от спускаем апарат, който да вземе проби от почвата, да ги анализира, да предаде ок. 1 гигабайт информация, работейки ок. 3 часа, преди да умре от температурата и налягането; 

- разполагането на 2 големи сонди: на височина ок. 60 км над облачната обвивка и на ок. 40 км под облаците; 

- разполагането на няколко малки американски сонди с максимално упростено устройство, за да имат максимално дълъг живот (ок. 50-60 дни); 

- пускането в атмосферата на американски хеликоптер; 

И т.н. 

 

https://www.roscosmos.ru/26234/

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

И какво ще търсим от венерианците?

Марсианците вече ги открихме и ни омръзнаха сега се прехвърляме на другата близка планета и нея да разчушмулим.

редник

Мда...

Не е ли по-добре всички усилия да се насочат към Луната - сигурен транспорт, изграждане на градче,

усвояване на полезните изкопаеми, голям космодрум и тогава към Венера и Марс...

бастун

Поредните смехотворни опити на Роскосмос и прочие придружаващи институции да изкрънкат някви кинти за да ги усвоят. Навремето СССР успя да постигне добри резултати в изследването на Венера чрез "сонди" ... както и на Луната (двата лунохода) .... и до там. Всички останали междупланетни "сонди" и прочие космически изследователски програми (някои от коино много скъпи) не са съветски.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

И какво ще търсим от венерианците?

Марсианците вече ги открихме и ни омръзнаха сега се прехвърляме на другата близка планета и нея да разчушмулим.

 

И за какво им е било на братя Райт да подхвръкват с някакви допотопни конструкции на 37 метра и насмалко да се пребият? 

Ами Монголфие? За какво им е трябвало да качват в коша на монголфиерата си първо овен, петел и гъска, а после и цял маркиз, за да хвъркат из небесата и да отлетят на майна си от Версай във Фонтенбло? 

Пълно разчушмулване!

 💨 💨

Кире

Благодаря на Тути за пояснението! 👍

 

Човечеството се е развило най-много в правенето на оръжие, транспорт и комуникации. Бедната част на Евразия се развива благодарение на тия достижения, като превзема за кратко време два континента. Днес сме в подобна ситуация, само че не се отнася до Западна Европа, а изобщо до планетата. Може би се превръщаме в космически скакалци, обаче пък нравите ни не са се развили с другите технологии 😄 Така че, в някакъв смисъл, конкурентите на планетата земя се налага да бъдат съюзници в космоса. И исторически паралели има. 

 

Засега ни е сложно да предвидим какво точно ще спечелят земляните от тия експедиции. Ама ние, случайно пишещите в тоя форум, едва ли и знаем особено с каква информация разполагат Роскосмос и НАСА или подобните им космически служби. 

Влез или се регистрирай за да коментираш