Quantcast
Русия спря износа на ток за Финландия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия спря износа на ток за Финландия

Путин казал лично на финландския президент, че изборът за членство в НАТО "е грешен"
Обновена
4 139
 Илияна Кирилова

От тази нощ руската държавна енергийна компания прекрати износа на електроенергия за Финландия, предаде БНТ. Решението на руската компания идва два дни, след като балтийската държава обяви, че иска да се присъедини към НАТО.

Обяснението на Русия е, че Хелзинки е спрял да плаща в рубли. Подаването на електроенергия е прекратено от 1 часа тази нощ местно време. Финландските власти увериха, че страната не е заплашена от енергийна криза и ще започне да внася електроенергия от Швеция.

Досега Русия осигуряваше 10 процента от електроенрегията във Финландия. Заради войната Хелзинки спря строежа на атомна централа, която трябваше да бъде изградена заедно с руската държавна корпорация Росатом.

Руският и финландският президенти са се чули по телефона, за да обсъдят финландската кандидатура за НАТО, съобщи РИА Новости. Агенцията предава единствено какво е казал Путин: оценил е като грешен отказа на Финландия от политиката на военен неутралитет, подчертал, че "нищо не заплашва Финландия", промяната във външнополитическия курс на Финландия може да има негативно значение за двустранните отношения. Путин казал, че преговорите с Украйна са спрени по вина на украинците, защото "Киев не проявява интерес към конструктивен и сериозен диалог"

 

 

Ключови думи:

Финландия, Русия, износ, ток

Още

Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

3400
Руски разузнавателен самолет е засечен два пъти край Аляска

11.08.2022

1960
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8679