Quantcast
Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

20 960
 EPA/BGNES
Преди 6 дни руският външен министър Сергей Лавров бе на посещение в Белград

Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според която хиляда кубически метра ще струват 790 долара от Нова година, а това не устройва Белград, каза сръбският президент Александър Вучич по сръбската телевизия „Първа“, цитиран от РИА Новости. Съгласно настоящия договор Сърбия получава синьо гориво от Русия на стойност 270 долара за хиляда кубически метра, договорът изтича в края на годината.
„Предложиха ни, че цената на газа 70 процента да се формира от цената на борсата, за 30 процента е изчислена според петролната формула. <...> Тогава цената ще бъде 790 долара за хиляда кубически метра. Кой ще плати за него, кой ще го плати? <...> Ето защо срещата ми с Путин на 25 ноември е толкова важна", каза Вучич.
Според него Белград настоява за цената в размер на 70 процента по петролната формула и 30 процента по борсовата цена.
„Тогава цената за нас би била 510 долара. Но и ние не можем да платим и това“, продължи Вучич.
Той уточни, че сега хранилищата съдържат 268 милиона кубически метра газ, но дневното потребление нараства от 6,5 на осем милиона кубически метра на ден, което рязко намалява запасите.
Сега Русия всъщност е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при транзит през Украйна и Унгария. Официалното пускане на руски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода „Турски поток“ се състоя на 1 януари. Това е транзитният газопровод, наричан от Бойко Борисов "Балкански поток", който той построи за рекордно кратки срокове изцяло за сметка на българските данъкоплатци срещу 3 милиарда лева. Газопроводът мина през най-бедната част на страната - северозападната, но от него няма разклонения за газ, който да остава тук.

РИА "Новости" отбелязва, че на първия етап газопроводът ще транспортира около четири милиарда кубически метра газ годишно, което изцяло покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предназначен за годишен обем до 12,4 милиарда кубически метра газ за тази държава и за страните от ЕС. "Газпром" е резервирал тръбата за над 20 години.

 

Ключови думи:

Сърбия, Русия, природен газ

Още

Украйна допуска, че Русия може да нападне страната през януари

03.12.2021

46
Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

9070
Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

02.12.2021

1975