facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия тества боен рояк изтребители, управлявани от изтребител

5 631
 ТАСС
Су-35

Русия е провела експеримент по използване на рояк изтребители Су-35, управлявани от въздуха от изтребител V поколение Су-57, съобщи ТАСС, цитирайки два източника от отбранително-промишления комплекс.

"Всичко бе в реални бойни условия. В рояка бе задействана група изтребители Су-35, а ролята на командно-щабен самолет изпълняваше Су-57", е заявил единият от източниците на агенцията.

Другият пък пояснява, че в бойния ред, който летците наричат рояк или стадо, се води информационен обмен между изтребителите в реално време - информационно-управляващата система на всеки самолет обработва данни както от своите датчици, така и от датчиците на другите. А използването на единно информационно пространство съществено увеличава ефективността при изпълнение на бойните задачи. 

ТАСС обаче не разкрива кога и къде се е състоял експериментът. 

Както отбелязва военният експерт и главен редактор на сп. "Арсенал Отечества" Виктор Мураховский, подобни изпитания са важни от гледна точка изграждане на единна информационна система на въоръжените сили на Русия. 

"Работите по взаимодействие в боен ред имат важно значение. В перспектива информацията от всички сензори на самолета, а също от ПВО системата, от спътниците, от наземната техника, трябва да постъпва в единна обработваща система, която да създаде общо информационно поле за земя, въздух и космос. И тогава, чрез изкуствен интелект, ще се разпределят бойните задачи, в това число и на авиацията", пояснява експертът.

Той добавя, че подобни изпитания правят и САЩ с изтребителите F35. Но засега нито една от двете военни сили не е успяла да изгради подобна единна електронна система за всички видове войски.

50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия ще отговаря в Страсбург за сваления самолет над Украйна

10.07.2020

2104 50
Лондон санкционира 25 високопоставени руснаци по закона Магнитски 

06.07.2020

Обновена

2448 24
Евроатлантизмът – последното убежище на Борисов и Цветанов

06.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7804 10

Коментари

Страници

Sine_metu

в бойния ред, който летците наричат рояк или стадо

 

също глутница, купчина, тълпа, банда и шайка, понякога просто сган

Дохс_Читем

😄👍 и още сбирщина, напаст, навалица, гъмжило, гмеж, калъп, меле.

RR1Z4

👍 и още: "мечка". Сган най-отива!

ПГеоргиев

Летците в бившия Съветски съюз и в настояща Русия никога не са използвали в авиационната терминология понятия като "рояк" и "стадо".

Пък и в руските оригинални текстове такова уточнение липсва. 

"Источник ТАСС сообщил, что эксперимент прошел «в реальных боевых условиях». Су-57 исполнял «роль командно-штабного самолета».

Другой источник рассказал, что в таком боевом порядке происходит информационный обмен между самолетами в реальном времени."

Авторите използват понятието" стая" в кавички, което може да се преведе като ято или глутница, в зависимост от значението. 

Та в авиационната терминология се използва единичен самолет, двойка, звено (четири самолета), две, три звена, ескадрила (четири или пет звена), полк (две, три ескадрили). Такава овчарска терминология няма. 

До 1944 г. България е ползвала термините "крило", "ято", "орляк"  но след това възприема съветската терминология. 

Американците отдавна използват системата "Link 16" за комуникация между самолетите във въздуха и между самолети, и наземни средства. 

Новите платформи позволяват при бойни действия и липса на самолет за ДРЛН тип Ауакс или руски А-50, да се използва водещ изтребител за откриване на цели, целеукзване и подаване на инфо към водените самолети за захват и стрелба. 

 

Sine_metu

А-а, ползват, ползват. Така правят разноглед условния противник.

Още ясенево, къде изчезна тоя човек забавен? беше пускал откъсчета

„Бревно пасет нецензурно“, от което чуждият оператор трябва да се сети, че „Мичман Деревянко следи американския сателит“ :)

nebenebe

Скоро орляци безпилотни самолети ще се бият, а мудрите хора ша гледат сеир. Мдаа, кабината скъпичко излиза.

Nashenec

в бойния ред, който летците наричат рояк или стадо

Разбирам, че руският език не се учи вече, но все пак има достатъчно речници. Да преведеш руския текст 'по применению "стаи" истребителей'като "рояк или стадо", а не като "ято" си е направо безумно. И то не заради руския, а заради незнание на българския - все пак в българския има няколко различни думи за група цивотни, които живеят и се предвижват заедно според вида на животните (риби, птици,  тревопасни, хищници и т.н.).

 

Efraim Efraimov

Ейийийиййй... най-после... бех се притеснил... викам си: Айдеее... и Могучая я повлече ковид-кризата - цела седмица без новейшее безаналоговое, и зигзаобразное оружие?

Ама сега се успокоих - нибилотъй 😁

nebenebe

То и ний ся притеснихме, къде ся загуби Ефраим Ефраимович. Скоро викаме не се е търкалял тъдява.

TRENDA

Интегрираната с/ма не може да мине без ония щъркели , но вероятно това ще бъде изненада за хамериканците.

Oldten
снимка на Oldten

Какъв велик народ...цял свят се тресе от Короната а нашите хора пак оръжия дрънкат, пълни ненормалници!

RR1Z4

.

morro

Какъв велик народ...цял свят се тресе от Короната а нашите хора пак оръжия дрънкат, пълни ненормалници!

 

Викаш в Пентагона за зарязали всичко друго и  ден и нощ се тресат и разработват ваксина срещу коронката ?  🐑🐑🐑

Минувача
снимка на Минувача

Сами признават, че орлякът им се е оказал неуспешен. Успокояват се, че навярно при американците е същото.

Този номер се прилага при ракетите, където противника унищожава няколко, но останалите достигат до целта. Има успехи и при военните дронове.

RR1Z4

Руснаците едва СЕГА се сетиха, че изграждането на единна информационна система на въоръжените им сили е необходимо...

 

Те са си направо в каменната ера! 

inventus

Приятелю явно не сте запознат с нещата. Руснаците много отдавна имат изградена обща информационна система за управление на въоръжените си сили в наземният бой. И то сведена до отделен боец. Част от тази ситема беше започнато да се внедрява и в нашата армия докато ще бяхме съюзници. По думите на хора които на времето са работили с нея тя е действала перфектно и безотказно. Понеже в същото време нашите институти се изявяваха доста успешно в системите за РЕБ задачата им беше да и търсят слабите места. Не знам дали и доколко успяха но че покрай тази работа изработиха доста успешни изделия които и до ден днешен продаваме .

RR1Z4

inventus,

 

мерси за отговора! А във въздушен бой?

inventus

Сложно е. По долу съм написал защо. Но това са само малка част от всичките сложнотии. А моите знания по въпроса са останали далеч в миналото а и далеч не са толкова пълни колкото бих искал.

inventus

Дистанционното управление на група машини водени от една машина с оператор се експириментира многа отдавна. Още преди повече от тридесет години американците успешно направиха такава схема за водене на комбайни. Руснаците тогава не се заинтересуваха от това щото там комбайнери бол...чудеха се какво да ги правят. Но явно идеята ги е заинтригувала във военен аспект. Липсата на големи успехи обаче в това направление до сега се дължеше на изключителната скоротечност на въздушният бой където битката се решава в рамките на секунди. Това предполагаше  сериозна изчислителна мощност на бордовите компютри. Като прибавим към това и големият обем информация постъпваща към тях от наземните средства за радиолокационно разузнаване и спътниковото разузнаване /което от своя страна предявява много високи изисквания към широколентовите  комуникационни канали/ задачата се усложняваще още повече. американците използат за целта цял Боинг изпълняващ ролята на летящ команден пункт и изчислителен и комуникационен център за да могат да синхронизират въздушни операции и то извършвани от пилотирани летателни средства . Така че ако руснаците са успели да вдигнат във въздуха и да управляват /макар и с простички моньоври/ едно цяло ято от БЛА то успехът им никак не е за подценяване!

RR1Z4

Oldten,

 

получаваш положително палче от мен!

 

В този сериозен и критичен за човечеството проблем тия вЕрно правят само бомби и военни паради!

 

И само война е в главата на руснака!

 

От руснак добро не очаквай! 

nafta

Флотата "Катана". Да. Слабо място - като свалиш флагмана и цялата ескадрила отива по дяволите.

vrana2

  Тъпо  nafta, кат свалят флагмана друг от роя поема функциите му. Реализирано още преди 40 г.  по савецко врема при ракетите   "Гранит"

nafta

Група Су 35, командвани от един Су 57. Ма то мое да са няколко Су 57, командвали един Су 35. Щом казваш..

nebenebe

Като онова стадо прасета от евангелията, казваш.

...................................

Техниката напредва бързо. Синхронния полет показван по парадите е майтап работа, общо взето. Пък и едно компактно ято е уязвимо.Та нещата са едва в началото, според мен. Да се синхронизират във времето група летателни апарати в по-широко пространство, с много цели, да се оптимизира играта, си е доста сложна работа.

PlaNed
снимка на PlaNed

Когато някъде през 2126 ни доставят още 8 броя F16 и ние ще го пробваме!

mi6osp.

Принципът на воюване с ползване на единна информационна система за всички налични оръжия на бойното поле с оглед осигуряване тяхната максимална ефективност, е основен в американската армия.

Този принцип изисква обмен на огромно количество данни между отделните бойни единици.

Ако противникът разполага  с ефикасни средства за РЕБ, тази единна информационна  система е неосъществима. 

Т. е тази система е ефикасна при война срещу камилари и терористи. 

 

RR1Z4

Еми в заключение: руснаците имат много да наваксват! Абе руска му работа...

 

Те един танк, на парад дори, не могат да подкарат... Самолети им се привидели...

mi6osp.

Не си познал за наваксването. 

Су-57 е с изкуствен  интелект, който не само съветва пилота по време на бой,  но е в състояние да управлява самолета без пилот при излитане, при полет, при въздушен бой и при кацане.

В случая са проверявали доколко изкуственият интелект на Су-57 може да подпомага и ескадрила Су-35.

nebenebe

Да, така е, mi6osp. Много пари не отиват за най-правилните цели. То щот' на някои парите им струваха колкото хартията. Тоз етап отминава.

RR1Z4

Така е! Само не разбирам червения чугун във форума. Нещата са от ясно по ясни!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш