Quantcast
В Русия въведоха ограничения за покупките на брашно, мляко и захар | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В Русия въведоха ограничения за покупките на брашно, мляко и захар

Банките ограничиха тегленията
21 832
 TWITTER
Банкоматите все по-често изчерпват наличността си

Първите признаци за паника сред руснаците във връзка с наложените санкции заради войната в Украйна вече са факт.

Една от най-големите вериги хипермаркети "Ашан" започна да ограничава покупката на някои стоки от първа необходимост като брашно и захар заради изключително голямото търсене, съобщи РБК.

"Доставката от склада и излагането по щандовете след няколко крупни покупки може да отнеме време, през което част от клиентите ни ще останат без тези стоки", обясняват от "Ашан". Но подчертават, че няма дефицит на стоки.

От 1 март търговските вериги "Магнит", "Ашан", "Атак" и "О'Кей" обявиха, че ще ограничат надценките на някои продукти на 5%. Ограничението засяга млечните и хлебните продукти, захар и "зеленчуци, използвани за борш".

 

 

Ситуацията се усложнява от факта, че много западни производители на стоки преустановиха работата си в Русия заради инвазията в Украйна. Последните бяха Coca Cola, Heineken и Danon. До вчера Coca Cola твърдеше, че ще остане в Русия "заради ангажиментите си към клиенти и местни партньори". След като в целия свят започна бойкот на напитките й обаче компанията екстрено преразгледа позицията си. Изтеглянето на някои марки предизвика истерия сред руснаците - в последния ден от работата на "Икеа" магазините й бяха щурмувани от стотици граждани.

 

 

Някои банки също въведоха лимит на сумите, които могат да бъдат теглени. "Тинькофф" например разрешава еднократно теглене на 750 000 рубли, 15 000 долара или евро. Въпреки високия таван обаче много руснаци се оплакват, че не могат да изтеглят повече от 100 долара и то след чакане часове наред на опашка.

 

Ключови думи:

Русия, магазини, стоки

Още

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

30.09.2022

Обновена

14121
Референдумите в окупираните територии завършиха със съветски резултат

28.09.2022

Обновена

5225
Русия анексира утре официално 15% от територията на Украйна

29.09.2022

Обновена

3516