Quantcast
Руски неонацисти "денацифицират" Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Руски неонацисти "денацифицират" Украйна

3 659
Денис Гариев

"Владимир Путин оправдава агресивната си война с нуждата от "денацификация" на Украйна. Вътрешен документ на Федералната разузнавателна служба на Германия BND, показва руската войска се поддържа от десни екстремистки групировки, които воюват заедно с редовната руска войска в Украйна, съобщи "Шпигел".  Според BND става дума за "Руско имперско движение" и групата "Русич". Рускатаслужба на БиБиСи обяснява що за групировки са. 

BND не посочва числеността на воюващите руски неонацисти. Известно е, че са участвали и в сраженията 2014-15 година в Донбас. 

Сътрудничеството с тези групировки превръща декларациите на Кремъл за причините на войната в пълен абсурд, пише BND. 

Някой уточняват, че "Руската имперска лига" всъщност е  "Руски имперски легион" с военно крило "Руско имперско движение" (РИД). На 24 февруари, началото на войната, шефът на "Руски имперски легион" Денис Гариев пише в "Телеграм": "Безусловно подкрепяме ликвидирането на сепаратисткото образувание, наречено Украйна". След това той прекръщава акаунта си на Партиzан и пуска обява за набиране на доброволци. 

BND съобщава, че заместникът на Гариев е убит в Украйна, а  самият Гариев ранен. Известно е и за още двама тежко ранени техни сподвижници. 

"Шпигел" съобщава, че групата "Русич" се включва в бойните действия в края на април. 

През 2014 и 2015 г. бойците й се отличили с особена жестокост и че никога не вземат пленници. В мрежата "Вконтакте"групата е известна като диверсионно-щурмова разузнавателна група "Русич", самоопределя се като доброволческо подразделение, което се бие на страната на сепаратистите. 

Членове на "Руското имперско движение" са се били и в Близкия Изток. Във видеоинтервю, пуснато в акаунта на "Партиzaн",  Денис Гариев е представен като ръководител на център за подготовка на опълченци. 

Държавният департамент включва през 2020 г. "Руско имперско движение" в списъка на терористичните организации, а Денис Гариев и двама негови сътрудничи в специален списък на блокираните персони. Тогава МВнР окачестви решението като необосновано. През 2021 Канада също обяви движението за терористична организация. В същия списък е прибавен и "Русич" и ръководителя му Алексей Милчаков.

 

 

Ключови думи:

Русия, неонацисти, Украйна

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

76
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

2691
Внос от Украйна сваля цената на олиото

24.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

33533