Quantcast
САЩ: Имаме 18 сценария с причиняване на болка, ако Русия нахлуе | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ: Имаме 18 сценария с причиняване на болка, ако Русия нахлуе

Ние и съюзниците сме подготвени за бърза реакция, обяви още зам.държавният секретар Виктория Нюланд
8 223
 Архив ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на руска инвазия в Украйна. Това заяви зам.-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю Financial Times, цитирано от Агенция Фокус.

„Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария. Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да причиним остра болка, ако Русия предприеме някаква агресивна стъпка“, казва дипломатът.

Нюланд подчерта, че санкциите срещу Руската федерация от страна на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга. „Понякога нещо е по-трудно за нас, отколкото за Европа, а понякога е обратното“, каза тя. В същото време заместник-държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници относно възможен отговор на действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха преди няколко дни, Нюланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала. „В момента само слушаме страховете един на друг“, каза тя. „Ние не сме започнали от типа преговори, които би трябвало да започнем, за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако те искат тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ни трябва повече време", добавя Нюланд.

 

 

В същото време, зам.държавният секретар дава да се разбере, че Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. „Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация“, казва дипломатът. „Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори, но изборът е на Путин“. Нюланд също така подчерта, че преговорите „трябва да се водят на основата на реципрочност“. „Те имат искания, но и ние имаме притеснения“, заключи тя.

 

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия договор. На 10 януари в Женева се проведоха консултации по тези въпроси, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

 

 

Още

Кан се завърна с блясък и без Z

17.05.2022

Обновена

79
Войната хвана спецслужбите по зелени чорапи
И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

17.05.2022

1885