Quantcast
САЩ с поредни санкции срещу ''Северен поток 2'' | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ с поредни санкции срещу ''Северен поток 2''

5 571
 ТАСС

В петък администрацията на Джо Байдън наложи санкции на руски кораб и компания, които помагат за изграждането на газопровода "Северен поток 2", въпреки че вече са били санкционирани от администрацията на Тръмп, предаде ''Ройтерс'', позовавайки се на доклад на Държавния департамент, внесен в Конгреса. Противниците на проекта в Конгреса обаче заявиха, че този ход едва ли ще допринесе за спиране на работата върху ''Северен поток 2''.

Руският кораб "Фортуна" и собственикът му компанията KVT-RUS вече бяха санкционирани от бившия президент Доналд Тръмп в последния му ден на поста. Представителят на Тексас Майкъл Маккол, републиканец в Комисията по външни работи към Камарата на представителите, заяви, че според него налагането на нови санкции е ''неадекватно'' и че ''построяването на този газопровод няма да е нищо повече от победа за руския президент Владимир Путин''.

В края на януари корабът "Фортуна" възобнови полагането на тръбите на газопровода "Северен поток 2" в датски води. Това означава, че нито наложените от Тръмп санкции, нито няколкото откази на фирми, включително гераманска, швейцарска, датска и норвежка, са успели да спрат проекта. 

Газопроводът, който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, е на 90% завършен от руската енергийна компания ''Газпром'' и нейните западни партньори се надяват да го завършат тази година, припомня ''Ройтерс''. Според САЩ "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност и допринася за зависимостта на Европа от руското синьо гориво. Според Джо Байдън втечненият природен газ от САЩ е най-добрата алтернатива на руските доставки.

Още

САЩ: Корупция и неефективни регулатори чакат инвеститорите в България

23.07.2021

2091
Поредната стрелба в САЩ повдига въпроса за притежанието на оръжия

23.07.2021

1040
За първи път в историята Русия се оплака в ЕСПЧ

22.07.2021

1816