Quantcast
САЩ предложиха санкции срещу Путин лично | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ предложиха санкции срещу Путин лично

"Ако това се случи, е равно на прекъсване на отношенията", отвърна говорителят на Кремъл
Обновена
8 650
 ТАСС
Владимир Путин

Плановете на САЩ да наложат санкции срещу руския президент Владимир Путин са "крайна" мярка, която би означавала пълен разрив в отношенията между двете страни, заяви Кремъл, предаде изданието The Moscow Times.

Американските сенатори разкриха в сряда вечерта пакет от санкции, предназначени да ''опустошат'' руската икономика, ако Москва нахлуе в Украйна. Сред мерките има и санкции срещу Путин, както и срещу няколко други висши служители, включително премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров.

Санкционирането на държавен глава и други водещи служители би било рядък ход, тъй като САЩ ограничават пакетите си от санкции до служители на по-ниско ниво. ''Въвеждането на санкции срещу ръководителя на правителството или ръководителя на Русия е крайна мярка, която е сравнима с разрив в отношенията“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на брифинг, предаде държавната агенция ТАСС. ''Какво е готова да направи Русия? Русия винаги е готова и винаги ще прави това, което е в интерес на страната ни'', добави той.

Съгласно предложението, правителството на САЩ ще бъде задължено да разследва и публикува доклад за личното богатство и активи на Путин, членовете на неговото семейство и всички, за които САЩ смятат, че притежават активи от негово име.

"Евентуалното въвеждане на нови санкции, включително лично срещу руския президент, което беше обявено във Вашингтон, всъщност може да се приравни с прекъсване на отношенията. Но има надежда, че това е просто „дрънкане на оръжия". Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти, цитиран от “Российская газета“.

„Оценяваме появата на подобни документи и изявления изключително негативно, особено на фона на поредица от преговори, макар и неуспешни“, каза Песков. Съчетаването им във времето с консултациите е опит за оказване на натиск върху Москва, „априори безсмислен, тъй като говорим за санкции, които всъщност и като се вземе предвид неизбежният адекватен отговор, могат да бъдат приравнени на прекъсване на отношенията “, подчерта той.

„Затова се отнасяме към това крайно негативно. Те не допринасят за търсенето на взаимно приемливи решения и формирането на конструктивна атмосфера в хода на триетапните преговори“, обобщи Песков. „Отговорът е еднозначен – негативен“, повтори той.


 

 

 

Още

Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

11.08.2022

824
Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11.08.2022

2515
Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

2501