Quantcast
САЩ: Руските Су-27 прехванаха непрофесионално нашия В-52Н | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ: Руските Су-27 прехванаха непрофесионално нашия В-52Н

Американски военни се оплакват, че руските пилоти опасно близо са пресичали пътя на бомбардировача
15 816
 ТАСС
В-52Н

Два руски изтребителя Су-27 са действали "небезопасно и непрофесионално" при прехващането на американски бомбардировач В-52Н над Черно море, заяви командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка, цитирано от ТАСС.

Инцидентът станал на 28 август. Същия ден такъв американски бомбардировач прелетя над България. Възможно е точно той да е бил прехванат от руски изтребители над Черно море. "Пилотите на два руски Су-27 прехванаха бомбардировач B-52 на ВВС на САЩ, който изпълняваше планирана операция над международни води в Черно море. Руските пилоти летяха небезопасно и непрофесионално, като пресекоха няколко пъти [траекторията на полета на американския бомбардировач на разстояние] в рамките на 100 фута (около 30 метра - бел. ТАСС) от носовата част на B-52 на една и съща [с него] височина и при използване на форсиране, в резултат на което се създаваше турбулентност и се ограничаваше способността на В-52 да маневрира", твърдят американските военни.

"Подобни действия увеличават вероятността от сбъсък във въздуха, те са нецелесъобразни и несъвместими с доброто летателно майсторство и с международните норми за полети", смята командващият  ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джефри Харигиан, чиито думи се цитират в прессъобщението.

Както бе съобщено по-рано от руския Национален център за управление на отбраната, руските Су-27 са били вдигнати в петък да прехванат американски бомбардировач В-52Н над Черно море. Въздушната цел, която се приближавала към руската граница, била открита над неутрални води. Центърът поясни, че "екипажите на руските изстребители се приближили на безопасно разстояние към въздушния обект и го идентифицирали като стратегически бомбардировач на САЩ В-52Н". Те не допуснали нарушение на границата, отбелязва командването.

Ключови думи:

Су-27, В-52Н, Черно море

Още

САЩ вкараха кораб от бреговата си охрана в Черно море

27.04.2021

3427
Русия затваря от днес райони в Черно море за чужди военни кораби

24.04.2021

3148
САЩ предупредиха авиацията за опасност от въздушни удари над Украйна

17.04.2021

20922