Quantcast
САЩ: Ще има още санкции заради Северен поток 2 и Турски поток | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ: Ще има още санкции заради Северен поток 2 и Турски поток

Двата проекта подкопават трансатлантическата сигурност, обяви Държавният департамент
Обновена
7 202
 ЕПА БГНЕС архив

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, и втората линия на "Турски поток" подкопават трансатлантическата сигурност, предава РИА Новости.

„Северен поток 2“ и втората тръба от „Турски поток“ се създават с цел да се увеличи влиянието на Русия върху нашите съюзници и партньори и да се подкопае трансатлантическата сигурност. САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно снабдяване, което не засяга колективната ни сигурност “, обяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Ще наблюдаваме действията за завършване или сертифициране на тръбопровода Северен поток 2 и ако такива действия се осъществят, ще вземем решения относно приложимостта на санкциите “, каза още той.

Според него санкциите са само един от инструментите на американската политика за „защита на европейските съюзници от хищническо поведение, включително от Русия“.

Прайс добави, че американските закони „Противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ и „Защита на европейската енергийна сигурност“ са „мощни инструменти, които ни дават възможност за напредък на американската външна политика“.

 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Само преди дни бе обявено, че корабът "Фортуна" е възобновил полагането на тръбите на газопровода "Северен поток 2" в датски води. На практика това означаваше, че нито санкциите на САЩ, нито няколкото откази на фирми, включително гераманска, швейцарска, датска, норвежка, са успели да спрат проекта. 

Още няколко дни по-рано германското правителство обяви, че приема за сведение и резолюцията на Европейския парламент, призоваваща за спиране на строителството на газопровода "Северен поток 2" поради ареста на Алексей Навални. Това  заяви говорителят на кабинетът Стефан Зайберт. Ден по-рано пък канцлера Ангела Меркел заяви на пресконференция, че позицията й по "Северен поток 2" не се е променила. Тя отново нарече американските санкции срещу този проект неподходящи, но изрази готовността си да преговаря с новата администрация на САЩ по темата за газопровода.

Депутатите от Европейския парламент приеха резолюция във връзка с ареста на Навални, в която настояват Европейският съюз "незабавно да възпрепятства завършването на проекта" Северен поток 2 ", както и" разумно да засили "ограничителните мерки срещу Руската федерация във връзка с задържането му.

На практика обаче Германия не е съгласна да спре проекта на каквото и да е основание. Независимо от силният натиск на САЩ и поредицата, включително и реални санкции, то проекта продължава. Наскоро приключи работата в изключителната икономическа зона на Германия.

"Северен поток-2" е тръбопровод под Балтийско море на стойност 10 милиарда евро и ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. Той отдавна е в полезрението на САЩ, и по-специално на администрацията на вече бившият американски президент Доналд Тръмп, която яростно критикуваше европейските държави за тяхната енергийна зависимост от Русия.

Не е ясно дали ще има някаква промяна в тази позиция на новия държавен глава Джо Байдън. Германия се надява на смекчена позиция, но повечето наблюдатели прогнозират, че това едва ли ще се случи. Припомня се, че още докато беше вицепрезидент, Байдън каза, че с тръбопроводи по дъното на Балтийско море Европа "ще стане още по-зависима" от руското синьо гориво. Той посочи втечнения природен газ от САЩ като най-добрата алтернатива на руските доставки.

"Северен поток 2" предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Против "Северен поток 2" са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически

Още

САЩ: Корупция и неефективни регулатори чакат инвеститорите в България

23.07.2021

2261
Меркел и Байдън се заканиха на Русия за енергетиката

16.07.2021

3042
Делото на ЧЕЗ срещу България за над 1 млрд. лв. тръгна

09.07.2021

4355