facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ спират газопровода „Северен поток 2“ с нови санкции

Новите процедури ще бъдат подкрепени както от демократите, така и от републиканците, твърди посланик Ричард Гренел
10 669
 БГНЕС архив

Конгресът на САЩ може да приеме нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, въпреки предизборната кампания, която би трябвало скоро да започне в страната. Това заяви американският посланик в Германия Ричард Гренел, пише руското издание "Известия", цитирана от Агенция Фокус. Доскоро Гренел беше временно изпълняващият шеф на американското разузнаване.

Новите санкции ще бъдат подкрепени както от демократите, така и от републиканците, заяви още дипломатът. По този начин проектът може да бъде приет съвсем скоро.

Целта на новите санкции ще бъде да се предотврати пускането в експлоатация на тръбопровода, макар Гренел да не уточни как ще се осъществи това. Известно е обаче, че една от възможностите може да бъде налагането на глоби за компаниите, осигуряващи техническа поддръжка на газопровода.

Германската федерална агенция отказа искането на компанията Nord Stream 2 AG Берлин да премахне проекта "Северен поток-2" от газовата директива в ЕС. Според правилата, приети в ЕС, компанията, която добива не може едновременно и да притежава газопровода, по който тя се движи.

В резултат на това германският регулатор препоръча на Nord Stream 2 AG да разреши всички належащи въпроси в съда. Позицията на Федералната агенция беше разкритикувана в Бундестага. Клаус Ернст, ръководител на правителствената комисия по икономическите и енергийните въпроси, заяви, че подобно поведение във връзка с такъв голям проект е тревожен знак.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви, че въпросът за завършването на строителството на газопровода „Северен поток-2“ ще бъде разгледан от правна гледна точка.

Газопроводът "Северен поток 2" се изгражда от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Целта му е да се осигури директна доставка на газ от Русия до Европа.

65

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В света се разработват 141 ваксини срещу коронавируса

02.07.2020

618 10
Фаучи: В момента САЩ не контролират напълно пандемията

01.07.2020

1530 8
Сенатор предлага САЩ да купят от Турция руските С-400

30.06.2020

2445 29

Коментари

Страници

cymen

САЩ правят каквото си искат, защото могат. Нищо чудно да сложат още една глоба на VW или на "Дойче банката" за по трилион.

lalluger

Това е някаква форма на мазохизъм от страна на Европа, докато пеят песнички за евроатлантически ценности.

Stern

СП2 се превръща в лакмус е ли свободна страна Германия или е все още зависима от САЩ?

Откаже ли се от евтиния газ и кандиса на щатски шистак, отиде й конкурентоспособноста.

Гласът

Германия или е все още зависима от САЩ?

Германия има търговски излишък със САЩ за 50 милиарда евро. Това горе долу дава отговор на твоя въпрос. За сравнение излишъка с Русия е за 5 милиарда евро.

марк

 

 

 

                           е ли свободна страна Германия или е все още зависима от САЩ.

 

                         Какво тук значи ''все още''?

Sine_metu

Кой е на снимката?

Прилича ми на нещо от оперета, ма се не сещам

muro04

Във второто и третото изречение от статията пише кой е.

Stоrmbringer

Настанал е мор по сите роSSийски патоци...😁

geo_19

И щото е настанал мор скоро ще започне строителството на "Сила Сибири-2"

 

https://www.gazprom.ru/preview/f/posts/61/758317/w1100_map_sila_sib_p6-2020.png

редник

Не разбирам защо се възприема налагането на санкции като нещо безобидно - всяко търпение си има граници...

Котаракът Чарли

Толкова форумен рев, че Русия била квалифицирана като "регионална сила" от гледище на геополитическата теория. Пък то, ако Русия беше поне регионална сила, САЩ нямаше да могат да ѝ спрат стратегическите проекти с едно щракване на пръстите 😂Ако проектът наистина бъде спрян, вече отиваме към статут на "даже до регионална сила не може да додрапа" 😁

 

Страхотна новина, всъщност.

KTP

Пък то, ако Русия беше поне регионална сила, САЩ нямаше да могат да ѝ спрат стратегическите проекти с едно щракване на пръстите

То те и не могат...  

Gene Doytch

САЩ го правят това не за собствена изгода , а за изгода на Израел и донякъде Турция и Гърция,  които имат големи надежди за откриване на залежи в Средиземно море. Германците искат руска газ с което да намалят икономическата сила на Израел ако те, с американска помощ, пуснат тръба с газ за Западна Европа вместо руска-Сев. поток-2. Руснаците не се натискат много за Сев. поток 2 , защото в момента те са в ционистката коалиция САЩ, Израел, Великобритания, Русия и предпочитат да водят произраелска политика от което облагите са доста повече отколкото някакъв Сев. Поток-2, което реално е помощ за ЕС срещу  борбата му против анексирането на палестински територии от Израел. Израелска газ за Европа ще налее значителен капитал в Израел, което ще доведе до спирането на военните помощи на САЩ за Израел за 3.3 милиарда долара всяка година. 3.3 милиарда не са много за САЩ, но коя друга държава ги получава ?!

вила

Световен фашизъм... И ние пак с ибрика

geo_19

САЩ спират газопровода „Северен поток 2“ с нови санкции

 

САЩ да внимават, че още СССР имаше един план за отваряне на канал между Канада и Мексико:

 

https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2020/05/u_b45d2d0d77c9da5db324c826132a52a1_800.jpg

gayo

 а къде е този СССР напоследък?

Agent_Provocateur

То и канала го няма, ама знае ли се...

Талибан

Конгресът на САЩ може да

Айде първо "да", пък после другото. Някои вече свършиха. Бързаци. 😁

Аладар

САЩ се превръщат в нов СССР като гледат да коригират грешките му. Вместо  военна сила прилагат

санкции към съюзниците си. Нас ще ни държат за топките чрез резервните части за ф16. Съюз от съюзените 

санкционирани републики.

nottheone

не бива да се смята, че американските акули са повече акули от руските акули. залагам на вторите. 

Бравонавас

Всичко е добре забравеното старо. САЩ копират едно към едно атинският /делоският/ съюз от преди 2500 години. Горко на непослушните съюзници.

Теофил_Харизанов

Само аз ли виждам неголяма разлика между "САЩ спират газопровода" и САЩ искат да спрат газопровода?

 

Наясно съм, че Русия и лично Путин са оскърбили дълбоко ъпиниънмейкърите на медията (вероятно отнемайки честта и последните скромни доходи на семействата им), поради което те ловко, гласовито и  сгугнато умоляват денонощно публиката за дарения през PayPal.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

САЩ нищо не са спрели и нищо не могат да спрат. Глоби на фирмите, поддържащи СП2? Глупости за котараци!

Andrij

Руснаците са в нокдаун.Себестойността на Газпром е около 100$ за 1000 куб.м.,а вчера на борсата в Амстердам цената беше 27 $.От вчера спря транзита на руска газ за Германия през Полша от Ямал,договорът изтече,но и Газпром не бърза да резервира мощности щото хранилищата в Европа са пълни на 80% и то в началото на лятото.Северен поток 1 е натоварен на 50%,а Турски поток и Син поток само на 10%,като за април и май Турция изобщо не е купувала руска газ.Силата на Сибир за Китай засега все още работи само на 5 %. Целият свят купува втечнен газ,чиито цени са фантастично ниски,а Катар ще ги сваля още. Покрай руснаците и България се набута с няколко милиарда за Балкански поток.

'FranceskRivalta'8

Откога турският поток стана балкански?

geo_19

Пък едно птиченце ми прошпна, че капацитете на "Полския поток" за м. юни е брониран на 97 % (от Газпром разбира се)

geo_19

Силата на Сибир за Китай засега все още работи само на 5 %.

----

Познай защо? Ще ти подскажа: руснаците не бързат с запълване на капацита докато се построи преработвателния завод за "очистване" на природния газ от полезни добавки, които Китай би получил безплатно - хелий,  етан, пропан, бутан... Защото докато от другите месторождения съдържанието на метан е 99 %, то от Чаядинското е 85 %, като разликата до 100 % е в горните съставки.

Вова

Андрий,поздравления..👍

Това е палажението. Путинската икономика и необмислена външна политика води до това. Златният дъжд от петродолари секна. Оказа се,че няма с какво да го заменят. Сега почнаха да изтръскват пари от своя народ. Щото малоумните путински нацпроекти искат пари. Друзята му също са недоволни. 

Man.ol

Себестойността на Газпром е около 100$ за 1000 куб.м.

Не думай😂 

Zmeja

Между САЩ и Канада или САЩ и Мексико няма ли някой газопровод, за който ЕС да наложи санкции?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×