Quantcast
САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат

7 321
 ЕПА/БГНЕС
Антъни Блинкен

САЩ ще предприемат "необходимите мерки" спрямо Русия заради "агресивни действия", заяви държавният секретар Антъни Блинкен. 

"Видяхме различни примери на агресивни действия на Русия... Намираме се в края на разследването на кибератаките чрез фирмата SolarWinds, на намесата в изборите в САЩ, на използването на химическо оръжие при опита за убийство на Алексей Навални... Ще има цена и последствия", заяви Блинкен в интервю за CNN.

"Ще предприемем необходимите действия по време и на място, което изберат САЩ, както по отношение на Русия, така и спрямо други страни, създаващи проблеми", добави Блинкен.

Освен това държавният секретар увери в твърдото намерение на Вашингтон да засили противодействието на строителството на газопровода "Северен поток-2".

"Въведохме санкции против фирмите, които участват в строителството на тръбопровода. Дадохме ясно да се разбере, че ще продължаваме да разширяваме тези санкции", каза Блинкен, който добави, че САЩ считат "Северен поток-2" за "лоша идея", като подчерта, че Вашингтон се стреми неговата позиция да достигне до Берлин (б.р. - тръбопроводът трябва да свърже Русия с Германия).

"За нас (...) е важно да имаме възможност да кажем това непосредствено на нашия близък партньор Германия", добави той.

Антъни Блинкен заяви също така, че в отношенията между Китай и САЩ се наблюдава все повече конфронтация, но има и сътрудничество.

"Не бих опростявал и не бих се спрял на едно определение. Очевидно че в тях (отношенията) има все повече аспекти на противоборство, те определено са конкурентни. Но също така в някаква степен са сътруднически", отговори Блинкен на въпрос вижда ли Китай като "най-големия противник на САЩ".

Държавният секретар на САЩ бе запитан директно дали смята престолонаследника в Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман, за убиец. Но не отговори направо: 

"Ежедневно по целия сват имаме работа с лидери на други страни, които вършат действия, струващи ни се осъдителни и отвратителни. Но от гледна точка на истинската защита на нашите интереси и популяризирането на нашите цели е важно да работим с тях. Престолонаследникът вероятно ще бъде лидер на Саудитска Арабия в далечното бъдеще. Ние сме силно заинтересовани, например, да сложим край на войната в Йемен, която вероятно е най-тежката хуманитарна криза в света. Това ще изисква значително участие на Саудитска Арабия".

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън защити решението да не бъде преследван Мохамед бин Салман, който, според доклад на американското разузнаване е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. 

 

Още

Москва настоя Албания да разследва загадъчна смърт на туристи

17.10.2021

2083
Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

16.10.2021

15346
Сделката за 300 млн. паунда, която разбуни английския футбол

16.10.2021

816