facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Сенатор предлага САЩ да купят от Турция руските С-400

2 488
 ЕПА/БГНЕС

В Сената на САЩ беше внесена инициативата на сенатора републиканец Джон Тун, който предлага да бъде разрешено на Пентагона да закупи руските зенитно-ракетни системи С-400 от Турция. Това предложение е едно от много изменения в Закона за националната отбрана от 2021 г., които сенаторът наскоро предложи, предава БГНЕС.

Той ще влезе в сила, ако бъде приет от Конгреса и подписан от президента на Съединените щати. Текстът на поправката гласи, че подобна сделка може да бъде сключена само ако Турция се ангажира да не изразходва така получените средства за закупуване на оръжия, които САЩ считат за несъвместими със системите на НАТО.

Русия и Турция подписаха договор за доставка на турската страна на руските системи за ПВО С-400 през 2017 г. Преди да се срещне с руския президент Владимир Путин в кулоарите на Г-20, турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че сделката за С-400 показва подобрение в отношенията между Москва и Анкара.

Сделката с Русия обаче влоши отношенията между Анкара и Вашингтон. Купуването на Турция на противоракетните системи С-400 от Русия ѝ коства преди година прекратяване на нейното участие в международната програма за изграждане и развитие на изтребител пето поколение F-35.

Програмата работи под егидата на САЩ, но страните партньори участват в нея по различни начини, финансиране, закупуване на самолети или разработване и производство на части от тях.

Според Вашингтон, системата С-400 е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и би могла да застраши програмата F-35 - руското участие в организацията на турската противовъздушна отбрана, действаща в същия регион като F-35, според Пентагона ще помогне на руското разузнаване да придобие ценни разузнавателни данни.

Анкара заяви, че няма да се откаже от сделката и затова и без това напрегнатите отношения между двете страни се влошиха още повече. В САЩ беше обсъдена дори възможността за налагане на санкции срещу Турция, като тази възможност все още не е напълно изключена. Освен това сред предложените изменения има едно , внесено от сенатора републиканец Джим Риш, относно въвеждането на санкции срещу Турция за закупуването на С-400.

Ключови думи:

САЩ, Турция, Русия, C-400
27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ разполагат допълнително 1000 военни в Полша

15.08.2020

695 13
Пентагонът създаде група за изследване на НЛО

15.08.2020

1115 5
САЩ разкриха шпионската програма на ГРУ Drovorub

14.08.2020

4598 48

Коментари

Калпазанче

Що не си поискат директно от Путин? Ще им услужи на партнерите... Десетина системи ако искат ще им продаде. Армията вече има С 500!  но не това е главното което плаши.Плаши ги намалелият обем на продажби на Патриоти и Томахавки, след излагацията в Сирия.

inventus

Ще ги купят само за да ги нарежат. Никак не са съгласни някой от съюзниците им /разбирай васали/ да има нещо с което да може да се защити от тях. Турците могат и да им ги продадат ако междувременно сключат договор за военна взаимопомощ със Русия. Тяхната работа така или иначе ще стане.

mi6osp.

Разбираемо--основните технико-тактически данни на Пейтриът са тези на С - 300, модел за експорт 1970, продадени на Гърция.

Междувременно Русия вкарва  в армията си С 500 и прави изпитания на С 600.

Boris65

Асад падна още при Оландо, Клинтьн, Камерон и Барак... 

paragraph39

Руските ЗРК С-400/ и предишните и следващите серии/ са кюнци, при това, изработени от картон и от пияни мужици!

И струва ли си САЩ да платят милиарди долари за да си купят картонени кюнци?!?

При това, руските ЗРК разпознават руските военни самолети и ракети като "свой" и НЕ ги свалят!!! Може би, по тази причина Путин, преди време,  предложи на Тръмп САЩ да си купят ЗРК С-400 директно от Русия?! Хитрец е Вова, а?!

Solace

А дали пък случайно няма клауза, забраняваща препродажба на трети страни? И дали няма някакъв палав софтуер, който да деактивира системите в случай на нужда? 

Щото тея системки не са като доматки - да ги прекупуваш и препродаваш...

Ференги

А турците дали са достатъчно малоумни, че да ги купят барабар с "палавия" софтуер?

NVSt

В САЩ беше обсъдена дори възможността за налагане на санкции срещу Турция, като тази възможност все още не е напълно изключена.

Ами по логика, трябва да си наложат такива и на себе си... 

Все идва времето на абсурдите.

 

ПГеоргиев

Ъхъ, то в договора за покупко-продажба няма възпиращи клаузи за блокиране продажбата на трети страни. Абе тез янки що не воюват с историята си, паметниците си, литературата и киното, ми тръгнали да се правят на мъже.

(Едно лирично отклонение: миналата седмица посолствата на САЩ и Англия в Москва провесиха флага на ЛГБТ. Ама нямаше нужда да се идентифицират специално. То се знае, че дружинката в тамошния Козяк е многоцветна.)

Та, руснаците имат "досадната" практика да продават военна продукция с означението "Э", демек экспорт.

Правят се само догадки какво е орязано в ТТД, в програмното обезпечаване, в качествата на изделието с това Е-оборотное.

Също се смята, че рашъните са си оставили вратичка за блокиране работата на техниката, в случай на желание на страната-купувач да обърне покупката срещу продавача.

Та ако искат янките да получат куп скрап за 2 милиарда-да купуват. 

Epikur

 

  Не знам дали това имат предвид руснаците с Э, може да си прав. Това което знам и което повече ме засяга, че като отида в ЛИДЛ виждам на някои западни продукти "Произведено за ЛИДЛ България" !  Като за хора втора ръка, нещо по-некачествено, нещо което е за нас-туземците. Знам че и преди ВСВ, Германия е изнасяла свои нискокачествени продукти специално за "диваците от балканите" Дори официално се е казвало, че това е "фюр ден Балкан"(за Балканите).

paragraph39

ПГЕОРГИЕВ,

/:/ Правят се само догадки какво е орязано в ТТД, в програмното обезпечаване, в качествата на изделието с това Е-оборотное

........................................................................................................................

А, може би, да има НЕ само орязано в ТТД, но и допълнено- нещо шпиониращо и/или блокиращо, или, дори, взривяващо?!?

never-mind

И да ги купят ?? Какво ??

Ще купят желязо

Защото нали знаете , че от цялата железария да речем ..10 тона значение има нещо дето е 10 килограма

То като при хората бе

150 кг премиер не значи..5 кила акъл

...това в главата не зависи от килата

Та.. за системата...

Тя просто се деактивира ако периодично не получава цифрички ...

Едни такива дълги дълги...  .

sega_veteran

Интересно, какъв ли ще е този сенатор, да не е играл американски футбол без каска ?

Скрудж

Интересно, какъв ли ще е този сенатор, да не е играл американски футбол без каска ?

Много стар☺️ Доколкото си спомням, екипировката започва да се използва в началото на 20 век, а преди това са играли без каски.

deaf

САЩ може да ги купят ако Ердоган е решил да се откаже от тях. Но няма информация турският президент да се е отказал от С-400. Иначе ако Турция някога се откаже от С-400,САЩ могат да ги купят като жест на помирение с Турция,а не заради самите ракетни установки. От друга страна Турция пък може да не ги продава на САЩ,а да ги "шитне" на някоя друга страна и така да си избие парите. На Индия,например.

 

Между другото,такава опция е възможна и за руските реактори за "Белене". Ако България някога се откаже от строежа на АЕЦ"Белене",може да продаде реакторите на американската "Дженерал електрик",например. Тази корпорация е гигантска и за нея два-три милиарда долара са джобни пари. А и лесно ще намери за какво да използва двата руски реактора.

Брашпил

А и лесно ще намери за какво да използва двата руски реактора.

Само за скрап, за какво друго! 😆

mi6osp.

Турция няма да се откаже от С-400, даже ще закупи още. 

Защото наличието на С-400 е гаранция срещу военна намеса на САЩ в Турция. 

Ференги

Вземете първо да се разберете с другите по-горе, дали комплексите сапълноценни, или "орязани". Защото второто неизбежно рефлектира и върху "гаранциите".

mi6osp.

ференги, не се тревожи, и орязаните са гаранция. 

Погледни само как Индия купува масово С-400 срещу китайските стелтове. 

Скрудж

Стават и за друго. Една ултра модерна тоалетна, където всеки желаещ срещу 1 евро ще може да им "п...кае на реакторите" Мисля, че ще се изплатят за два-три месеца.☺️

Брашпил

Това което знам и което повече ме засяга, че като отида в ЛИДЛ виждам на някои западни продукти "Произведено за ЛИДЛ България" !  Като за хора втора ръка, нещо по-некачествено, нещо което е за нас-туземците.

 

Ех, Епикуре, ако беше ходил малко повече по белия свят, може би нямаше да плещиш толкова дивотии. Щеше да си виждал и Made in Austria, 1.0L Produced for Lidl Nederland Gmbh; produced for Lidl Ireland; Produced for Lidl stores UK , и т.н.😆

Epikur

 

  Брашпил, това което написах за ЛИДЛ, не са мои разсъждения, коментираха го по БТВ преди време, когато една говорителка се занимаваше с потребителските стоки. Мои са само онези за ВСВ, които съм чувал от хора живяли по онова време. Така че запази си иронията, може да ти потрябва за друго. Щом си избрал такъв никнейм, вероятно си свързан с моряшката професия, но това не те прави повече познаващ света от мен. Хайде да не си мерим познанията за държавите, защото също съм пътувал доста по мои бизнес дела, както и по  екскурзии. Но не го смятам като повод за хвалба, както проличава от евтиния намек в твоя коментар.

Брашпил

Брашпил, това което написах за ЛИДЛ, не са мои разсъждения, коментираха го по БТВ преди време, когато една говорителка се занимаваше с потребителските стоки. Мои са само онези за ВСВ, които съм чувал от хора живяли по онова време.

Значи първото си го чул по БТВ, но не са твои разсъждения.

Второто пак си го чул от други хора, обаче са твои разсъждения.

Непосилна за мен логика.😂

Скрудж

Търся спешно да закупя С 200. Може и руско!

Зазимен

В средата на 60-те младият аспирант от Физ-Теха Александър Леманский  защитава кандидатска дисертация по дифракция на вълни, отразени от "черни тела". Дисертацията тутакси е засекретена поради възможностите да се проследяват слабозабележими обекти, предвидени от младия учен. Тридесет години след защитата проф. А.А. Леманский триумфално увенчава триумфалните си идеи с изделието , носещо триумфалното название  "Триумф".

Малко преди да почине ,  професорът в частен разговор споделя, че няма нищо против четиридесет и пет годишната му дисертация да бъде разсекретена, за  да стане така, че САЩ да могат до средата на 21 в. да създадат надеждна защита на своите граждни, такава, с каквато  са разполагали хората в Русия от края на 70-те години на 20 в.

Алтруистичните мотиви на Александър Алексеевич са породени от увереността му , че през 2050 год. САЩ няма да бъде противник на Русия и че двете страни ще се сблъскват с еднакви предизвикателства и ще бъдат изправени пред общ враг -тероризма.

 

Имам чувството, че Путин В.В. не би имал нищо против да изпълни завета на гениалния констуктор и да продаде на САЩ един  Триумф в знак на добжелателното си отношение, което винаги е изпитвал към народа на САЩ.

Брашпил

Выявлена возможная причина недовольства Китая российскими С-400.

 

Резкая критика, начавшаяся после того, как первые комплексы С-400 были приняты на вооружение КНР, может быть обусловлена тем, что Китай решил провести собственные тесты российских комплексов, причём, не на обычных крылатых ракетах и дронах-мишенях, а на гиперзвуковом оружии, которым Китай уже обладает.  Так, по оценкам специалистов, с учётом нескольких последних тестов межконтинентальных баллистических ракет с маневрирующими гиперзвуковыми блоками, Китай вполне мог протестировать С-400 на своём оружии, и выявить, то эти комплексы не могут обнаружить подобные цели, хотя ранее заявилось, что С-400 предназначены для борьбы с гиперзвуковым вооружением.

 

Ранее китайские СМИ сообщили о том, что военные из КНР не имеют намерений больше покупать российские С-400, заменив их системами FD-2000.
Подробнее на: https://avia.pro/news/nazvana-vozmozhnaya-prichina-nedovolstva-kitaya-rossiyskimi-s-400

mi6osp.

Адам Смит, председател на комисията по въоръжените сили на Конгреса на САЩ :

"Не вярвам, че Турция ще ни продаде С-400, дори ако обещаем да я включим отново в програмата за производство на F-35. " 

Влез или се регистрирай за да коментираш