Quantcast
Шпионският софтуер "Пегас" е правен в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Шпионският софтуер "Пегас" е правен в България

Правителства са шпионирали чрез него политици и журналисти от цял свят
Обновена
18 501
 Илияна Кирилова

Шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на собственика му „Пегас“ NSO Group до "Гардиън".

NSO Group съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. "NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, съобщава БГНЕС, като цитира  изявление на компанията, публикувано от британския вестник „Гардиън“. 

По-рано днес световните медии съобщиха, че журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелски софтуер, продаван на авторитарни правителства и това е показало разследване на „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии. Разследването на световноизвестните медии е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на  смартфони с различни операционни системи. Имената на политиците в списъка ще станат ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.

Сега става ясно, че кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър заявили, че тя има още една база, която се намира в България. Става дума за CIRCLES BULGARIA, собственост на кипърски гражданин. През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

В нея се твърди, че NSO Group отхвърля „фалшивите твърдения“ относно компанията и нейните клиенти. Компанията добави, че е продавала софтуера само на проучени правителствени клиенти и че технологията й е помогнала за предотвратяването на тероризъм и сериозни престъпления. Основателят и изпълнителен директор на компанията Шалев Хулио изразил своето притеснение и обещал да разследва информацията.

По-рано през деня бе обявено, че анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

 

Според разследването тези правителства и различните им държавни агенции са имали възможността да поемат контрола над телефон, заразен с „Пегас“. Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидента Джамал Кашоги от ОАЕ, убит по-късно от службите за сигурност на ОАЕ в Турция.

Сред подслушваните са репортери, редактори и ръководители от CNN, "Ню йорк таймс", "Ал джазира", "Льо монд", "Ройтерс" и др. 

Телефонният номер на убития през 2017 г. мексикански репортер на свободна практика Сесилио Пинеда Бирто беше намерен в списъка. Телефонът му никога не е намерен - така че не е възможно да се установи чрез съдебен анализ дали е бил заразен, пише "Гардиън". Бирто е сред най-малко 25 мексикански журналисти, очевидно избрани за наблюдение за период от две години. Именно Мексико е държавата, която според анализа на данните, е избрала най-много номера - над 15 000. Мароко и ОАЕ са избрали повече от 10 000 номера.

Същевременно Руанда, Мароко, Индия и Унгария отрекоха да са използвали "Пегас" за хакване на телефоните на лицата, посочени в списъка. Правителствата на Азербайджан, Бахрейн, Казхстан, Саудитска Арабия, Мексико, Обединените арабски емирства и Дубай не отговориха на поканите на "Гардиън" за коментар.

 

 

Ключови думи:

Израел, софтуер, Пегас, NSO

Още

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички

03.09.2021

2580
Поне 20 убити и 79 ранени при експлозия в Ливан

15.08.2021

475
Директорът на ЦРУ пристига в Израел

10.08.2021

1434