facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Швеция препоръча да се работи от вкъщи до края на годината

Носенето на маски на закрито ще е задължително в Гърция през целия август
Обновена
4 607
 ЕПА БГНЕС архив

Швеция, чийто противоречив по-мек подход за ограничаване на COVID-19 привлече световното внимание, заяви, че ще продължи да насърчава хората да работят от дома си, когато е възможно, след като страната премина прага от 80 хиляди заразени с новия коронавирус, предава Франс прес. Препоръката ще остане в сила до края на годината.

През последните дни Швеция отбеляза положителни тенденции, като намаляване на броя на новите случаи, особено сериозните, нуждаещи се от интензивно лечение. Агенцията за обществено здраве на страната обаче отбеляза, че „ако контактите ни отново се увеличат, съществува значителен риск от ново разпространение през есента“.

В четвъртък Швеция докладва нови 318 потвърдени случая на COVID-19, като общият им брой достигна 80 100. В страната са регистрирани общо 5 739 смъртни случая, свързани с новия коронавирус.

За разлика от повечето европейски държави, Швеция никога не е налагала изолация на населението и затваряне на бизнеси и стана известна с това, че има една от най-високите смъртности на глава от населението в света.

- Носенето на маски на закрито в Гърция ще бъде задължително през целия август, след като правителството отчете отслабване на дисциплината. Изискването за носене на маски включва църквите, но изключва ресторантите. От ограничението са освободени хора с респираторни проблеми и деца до 3 години. Гърция въведе и строги мерки във връзка с Курбан Байрям, предава БНР. Със задължителни маски се допускат определен брой вярващи в джамиите. Масови са проверките в цялата страна за спазване на мерките. "Молете се в къщи", препоръчват гръцките санитарни власти на мюсюлманите. Във връзка с празника Курбан Байрям ограничиха броя на хората в джамиите.

Кметове оттеглиха издадените разрешителни за молитва извън храмовете. Полиция и местните власти охраняват места, където по традиция се извършват масови молитви на празника. Забранено е събиране на повече от 10 души на тържество в домовете. Строгият контрол е във връзка с риск за масово предаване на коронавируса, както се случи в Ксанти преди месец.Гръцката църква също разпореди строго спазване на санитарните мерки  в християнските храмове и забрани събирания за църковните празници. Глобата за липса или неправилно поставена маста е 150 евро. Поради зачестилите случаи на събиране на много хора в нощните заведения по островите, полицията следи с дрон броя на клиентите. 

- Британското правителство спря планираното облекчаване на мерките за част от икономическите сектори заради ръст в броя на заразените. За последното денонощие броят на новите случаи на COVID-19 във Великобритания скочи на 846 - най-високото ниво през последния месец. Заради повишения риск правителството се отказва от планираното за 1 август възобновяване на работата на редица обекти като спортни клубове, казина, салони за красота. Отлага се и зелената светлина за организиране на сватбени церемонии с до 30 гости, както и възобновяването на дейността на част от театрите. "Казах, че плановете ни да отворим отново обществените дейности и икономиката е условен, че не бихме се поколебали да сложим спирачки, ако се наложи. Нашата оценка е, че сега трябва да натиснем този спирачен педал", коментира премиерът Борис Джонсън. Великоритания вече обяви, че връща ограниченията в някои части на Северна Англия заради нарастващия брой заразени с коронавируса. От полунощ са забранени срещите на хора от различни домакинства на закрито в град Манчестър и предградията му, в части от Западен Йоркшър и Източен Ланкашър. В засегнатия от мярката район живеят голям брой мюсюлмани, а рестрикциите бяха обявени преди днешния празник Курбан байрам.

- Тримесечните приходи на Фейсбук са рекордни, въпреки липсата на реклами. Те почти са се удвоили и потребителите са се увеличили, въпреки бойкота на рекламодателите.

Водещата социална мрежа заяви, че е реализирала печалба от 18,7 милиарда долара приходи през наскоро приключилото тримесечие, тъй като броят на хората, които използват платформата месечно, е нараснал до 2,7 милиарда души.

- През изминалото денонощие броят на заразените с коронавирус в Токио надхвърли 400 души, което е рекорд за целия период на епидемията, обяви губернаторът Юрико Коике. Ръководителят на столичната администрация призова за пореден път местните жители да се въздържат от посещения на места, където има масово събиране на хора, и по възможност да не излизат от домовете си вечерно време.

Японското правителство смята, че към момента няма необходимост от въвеждане на извънредно положение в страната. Властите не смятат, че случващото се е втора вълна на разпространението на коронавирус в страната, но експертната комисия към правителството ще следи внимателно развитието на обстановката.

По последни данни общият брой на заразените на територията на Япония от началото на епидемията надхвърля 53 500 души, а леталните случаи са 1 020. 

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция отрича увеличение на коронаинфекцията в курортите си

06.08.2020

564 2
303 са новите случаи на Covid-19, една трета от тях - в Благоевград

06.08.2020

Обновена

2879 6
Втори старчески дом пламна с коронавирус във Варна

05.08.2020

Обновена

5557 24

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Еее, тея ме отказаха да си купя Волво. Домашно произведение - само торта.

Льо Клер

Отчасти тя е насочена към намаляване на струпването в обществения транспорт, мярката е предназначена да улесни нещата за тези, които се нуждаят да ходят на работа.

 

Пак ще картагеня по катонски  и по нашенския Сула, но Фандъкова действа точно по обратния начин:

Единичните мотриси по линия 20 - изцяло и по 22, отчаси, спомагат за обмяна на вируси между пътуващите, работещи  "врагове " на кметицата. Сигурно за други места в София си има отделни тактики за заразяване. Все пак сме столица и трябва да си държим първото място.  😖

Purple__Haze

https://www.unz.com/mwhitney/sweden-the-one-chart-that-matters/#comments

Sweden: the One Chart That Matters

MIKE WHITNEY • JULY 25, 2020

Бонжуар

Или от къра... 

jojo1989

В четвъртък Швеция премина още един важен момент, като докладва нови 318 потвърдени случая на COVID-19, като общият им брой достигна 80 100. 

Страхотно важен момент! Точно 80 000 е страшно важно число за Швеция... ех ако бяха успели да задържат на 79 999, но не, преминаха... сега е много, много, много по-лошо...

 

В страната са регистрирани общо 5 739 смъртни случая, свързани с новия коронавирус.

За разлика от повечето европейски държави, Швеция никога не е налагала блокиране и стана известна с това, че има една от най-високите смъртности на глава от населението в света.

 Не бива да се лъже така нагло. Швеция, без да въвежда "спасителните" мерки, към момента е едва на 8-мо място по този показател... Много страни които имаха /и продължават да имат/ драконовски мерки като Великобритания, Италия, Испания и пр. са по-напред в тази класация и дори водят убедително. 

Тая дописка е писана за овце явно... 

 

А и да не забравяме че пилците се броят /най-добре/ към края на есента... 

 

Доц.Трътлев

Тая дописка е писана за овце явно... 

И явно писана от мъжки овце. 

toronegro
Общият брой заразени има смисъл само за станистиката, на основата на които да се правят изчисления за останалите показатели. Но роб.пресата винаги,винаги го изтъква на преден план, като никога,или почти никога не уточнява колко са заразените или най-вече боледуващите в момента. Защото все пак след от 2 до 4 седмици заразените вече или са оздравели (над 95%) или са починали.
Agent_Provocateur

има и други важни показатели: бройка в болница, бройка в интензивно на 100 000. Съотношение бройка в болница към бройка "заразени" и т.н.

Purple__Haze

Проф. Тусен за Covid-19: Вирусът все още е тук, но убива 100 пъти по-малко

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/prof-tusen-virusyt-vse-oshte-e-tuk-no-ubiva-100-pyti-po-malko

"Вирусът все още е тук, но убива 100 пъти по-малко. В Европа намаляването продължава навсякъде и настоящата епидемия няма нищо общо с това, с което се сблъскахме през март и април. Всички страни в ЕС следват една и съща динамика". Идването на втора вълна на коронавируса тревожи Европа. Д-р Жан-Франсоа Тусен, професор по физиология в Парижкия университет и бивш президент на френската агенция по превенция, е реалист: нито една от обещаните вълни не се е случила и ако се случи, няма да има нищо общо с поведението на французите, а с това, което се случва сега в Южното полукълбо.

Бонжуар

"... печалба от 18, 7 билки от приходи" е нов връх в икономската мисла и пълна нула като информационна стойност...

Бравос! 

Влез или се регистрирай за да коментираш