facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Шведски ватмани спират работа заради страх от COVID-19

Страната отчете рекордно висока смъртност през април
Обновена
4 702
 ЕПА/БГНЕС
Шведският главен държавен епидемиолог Андерс Тегнел е в основата на противоречивия подход, който страната избра срещу коронавируса.

Ватманите на трамваите в шведския град Гьотеборг спират работа от утре заради страх, че могат да се заразят с коронавируса, съобщи местната информационна агенция ТТ. Те са притеснени, че не им е осигурена достатъчно добра защита срещу COVID-19, а превозните средства са пълни с пътници. За решението си ватманите се позовават на клауза в разпоредбите за правата на работниците, която може да бъде активирана при притеснения за здравето и безопасността на работното място. 

Гьотеборг трябваше да остане без трамваи още днес следобяд, но след преговори между профсъюзите и работодателите е взето решение това да стане от утре. "Не всички водачи могат да се изолират. Така е от средата на март и досега не се взимат никакви мерки", казва Йохан Канмерт, който е представител на отдела за здраве и безопасност в профсъюза "Комунал". 

"Шофьорите на автобуси са изолирани от пътниците, но според нас при трамваите това не може да стане, тъй като предните врати са важен изход при извънредни ситуации", обяснява Анет Йохансон от транспортната компания. "Водим разговори и търсим различни решения", допълва тя. 

Април е бил най-смъртоносният месец в Швеция за последните 27 години, става ясно от официалната статистика, цитирана от информационните агенции. Регистрираните смъртни случаи само за миналия месец са 10 458. По-висок е бил броят на починалите през декември 1993 г., когато те са били 11 057 души. Това е била и най-смъртоносната година в Швеция от 1918 г. насам, когато избухва пандемията от испанския грип. През 1993 г. общият брой на смъртните случаи в страната е бил 97 008.

Резкият скок на смъртните случаи през миналия месец се дължи на коронавируса. Властта в Стокхолм не предприе строги ограничения в борбата с COVID-19 и даде най-много жертви от всички скандинавски държави. При население от около 10 млн. души пандемията взе около 3700 жертви от началото на март, когато в Швеция бе регистриран първият случай на заразата с фатален изход. Общият брой на заразените е около 30 400. Според Шведската статистическа служба смъртните случаи от COVID-19 засега не надхвърлят жертвите на сезонния грип от декември 1993 г. и от януари 2000 г. Починалите спрямо числеността на населението през януари 2000 г. са били 110,8 души на 100 000 души, а през април т.г. това съотношение е 101,1 на 100 000 души, обясняват от статистическата служба.

 

ПРИЗНАНИЕ
 

Шведският главен държавен епидемиолог Андерс Тегнел преди дни призна, че е изненадан от големия брой жертви на коронавируса. Той е в основата на противоречивия подход, който страната избра да приложи срещу пандемията. "Длъжен съм да кажа, че никога не сме изчислявали толкова много смъртни случаи. Очаквахме повече хора да се разболеят, но високата смъртност ни изненада", каза Тегнел в онлайн предаване. Главният държавен епидемиолог обясни, че необичайният подход в голяма степен е разчитал на хората да спазват социална дистанция, без да са въведени официални изисквания. „Броят на починалите е нещо, което много ни тревожи", добавя Тегнел.

 

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски Су 27 бе вдигнат срещу няколко самолета на НАТО

31.08.2020

Обновена

24101 41
Изгаряне на Корана доведе до размирици в Швеция

29.08.2020

4269 32
СЗО забеляза укротяване на заразата по света

26.08.2020

Обновена

2188 7

Коментари

Страници

скът

Резкият скок на смъртните случаи през миналия месец се дължи на коронавируса.

ааа... това твърдение дали е подкрепено от някого, дето знае какво говори? Примерно патолог? Знам отговора, но не знам дали Гешев е компетентен да разследва фалшиви новини.

geo_19

 Регистрираните смъртни случаи само за миналия месец са 10 458. По-висок е бил броят на починалите през декември 1993 г., когато те са били 11 057 души. Това е била и най-смъртоносната година в Швеция от 1918 г. насам, когато избухва пандемията от испанския грип.

-----

Изглежда коронавируса е върлувал там и през 1993 г. и после по естествени причини е притихнал.

gpc

Малка подробност: Онзи месец от 1993 г. е имало максимум, а в момента новооткритите случаи в Швеция продължават да растат. Познай какво ще стане следващия месец.

toronegro
Значи 1993г. и 2000г. е имало по-лоша епидемия . Не помня през онези години да са затваряли цели държави с оправдание за "смъртоносен вирус"
gpc

Само дето онези вече са приключили, а тази сега започва. Отиди на:

 

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

 

Избери Швеция, долу в дясно щракни на Daily Cases - това са новооткритите случаи. Разгледай картинката, и ми кажи дали си мислиш, че епидемията е приключила. Ако искаш, направи сравнение с Италия, Испания, Германия, Франция.

eussr

Ейй ама много ги разбирате щракванията и графиките! Тъй като НЕ СТЕ нито епидемиолог, нито някакво медицинско лице (очевидно), нямате грам право да ръсите неквалифицирани мнения из форумите и никой не е длъжен да ви чете глупостите. 

gpc

Много знаеш какъв съм.

 

Ако греша, би могъл да ме опровергаеш с факти, вместо с лични нападки. Би трябвало да е лесно, щом съм толкова неквалифициран. Обясни, моля те, защо смяташ, че в Швеция през май месец няма да има повече умрели, от колкото през април?

 

Или просто изчакай две седмици, до края на месеца, и ще си говорим пак.

HBK

Да, наистина уважаемата редакция е манипулирала (в заглавието) впечталението, което си изграждаме от прочетеното (в текста). А то е:

 

1. Висока смъртност (и доро по-висока) е имало и при други епидемии/пандемии преминали на Швеция (а и по света).

 

2. Нещо повече - Имало е години, в които смъртността от други епидемии е превишавала (грубо) десетократно тази от настоящата пандемия.

 

3. Липсва така необходимия коментар; в страните с добро здравеопазване (Швеция е една от тях, по дамнни на СЗО) медицинската статистика е доста по-меродавна от тази в страните с не особенно завидна здравеопазваща система. Освен това, регистрираните тенденции си имат и добре обосновани причини. Ако говорим за смъртността (не за заразоносителството и дори не за заболеваемостта. Те са повсеместни, и дори неизбежни), то може да намесим и някои демографски показатели, като например средната възраст на популацията и смъртността по възрастов показател.

 

4. И най-после; ако сравняваме Швеция (като пример за либерални „мерки”) и недалечната Белгия (като пример за „строги мерки”) дори непредубедения наблюдател може да заключи, че Белгия се е справила ... по-зле.

 

P.S. Изключвам нашата „най-успешно справила се страна” (по думите на нейния МП и на НОЩ) от тази класация, поради простата причина, че при нас „мерките” не бяха нито либерални, а още по-малко „строги” (пак по думите на горните две институции), те бяха просто ... хаотични, немотивирани и подчертано ... послушни. В това отношение нашата страна бе наистина първенец във всички класации. Безусловно!

galia2

За смъртността вероятно има принос и това, че хора от старческите домове не са приемани в болници. 

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836

Rattrack

И в България средно измират по 10хил месечно и без епидемия, а населението е двойно по-малко от шведското. 

Така че и аз не виждам какво му е рекордното в случая. Единствената грешка, която признават шведите в момента е, че не успяха да предпазят от коронавируса старческите домове в Стокхолм. 

Иначе нищо ново и по-различно от обикновения грип.

eussr

Бинго! Удоволствие е да се четат такива коментари с обективен поглед върху реалността!

Васик

Ето в България ни казаха честно, че хората ще умират яко. Трябва да сме благодарни, че ни ръководят такива честни люде!

gpc

Не мисля, че човека който го каза е този, който ни ръководи. Не останах с впечатление, че точно той смята за добра идея да се отварят молове и ресторанти и да се разпускат мерките. По-скоро не го слушат. Следователно, вече не ни ръководи той.

KTP

Не останах с впечатление, че точно той смята за добра идея да се отварят молове

E що трябва "да останеш с впечатление", не може ли просто да каже че е против, м? Или мишока не смее да противоречи на Господаря си? Всеки път като го питат за мнение което противоречи на правата Му линия и почва да се гъне и да се изхлъзва... 

То малко смелост трябва, ако не си съгласен хвърляш оставката и си тръгваш като пич... иначе се дупиш и правиш теманета на разни самозабравили се илитерати...  

gpc

Е, ми, не се толерира такъв характер от премиера, пак по мои впечатления, затова се обгражда с послушни хора. Но това не значи, че въпросният човек не е прав за опасността и за това, което предстои. А може и да се надява, че ако остане, и ако нещата тръгнат на зле, ще може все пак да повлияе и да спаси повече хора, от колкото ако запази достойнство и си подаде оставката.

 

Ама това са мои разсъждения, от гледна точка на страничен наблюдател. Не го познавам и не знам каква е истинската причина.

Доц.Трътлев

В България само Тиквата хвърля оставка, защото е сигурен, че ще бъде преизбран. Познава си МатрЯла. 

марк

 

 

 

 

                                      Швеците като раздават Нобели да не ги раздават все в една и съща държава щото и на едната и на другата им видяхме здравните системи .

lisana

Статията предоставя интересни данни:

1. Швеция (10 млн население) е отчела рекордна смъртност през месец април т. г. - 10 458 души. А в България (7 млн население) всеки месец умират по около 9 000 души.

2. По-висок е бил броят на починалите в Швеция само през декември 1993 г., когато те са били 11 057 души (при 8,5 млн население през 1993). А в България еднократният рекорд на Швеция от дек. 1993 е ежемесечна статистика. Т.е. мрем като мухи и без коронавирус.

Интервал

Ще има очерняне, щото се оказа много лошо да не се съобразят с посредствената НПО СЗО. Даже по-сериозно трябва.

fractal
снимка на fractal

Не е важно колко умират а е важно колко родени доживяват 64 години

Andrij

Колко ватмани досега са заразени,колко са заболели и колко починали?! Все си мисля,че няма починал ватман.От каква националност са ватманите?! Ако са сомалийци отдавна трябваше да бъдат на карантина.Защо починаха над 2000 шведи над 80 години в старчески домове? Защото таксиметровите шофьори в Швеция са основно сомалийци,а жените им са обслужващ персонал в старческите домове.А сомалийците прихванаха заразата от шведските скиори прибрали се от Австрия.Това беше единствената грешка,която шведските власти не предвидиха.След 2,5 месеца пълноценна работа на училища и детски градини няма доказан случай дете да е пренесло вируса и заразило друг човек.

KTP

Значи като се сравнява Швеция със да кажем България и трябва да се има предвид че тук живеем средно до 72 години, а в Швеция до към 81. Има разлика, а точно за тази епидемия това прави много голяма разлика... но иначе числата ОТНОВО показват че ковид 19 дори в Швеция се проявява като един тежък сезонен грип, с тази разлика че убива предимно възрастни, за разлика от грипа който убива и млади и деца... 

KTP

Между другото, графиките показват че Швеция вече е преминала през пика на епидемията и просто до лятото ще излезе от епидемията по най-нормалният начин, без да си причинява масова и безмислена лудост... 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 

Другата страна без "мерки" е Беларус, но там средната възраст е 69 години, срещу 81 в Швеция, което обяснява многократно по-ниската смъртност в Беларус. 

 

 

gpc

Другата страна без "мерки" е Беларус

"Другата" предполага, че не е имало други, освен тези двете. А нямаше ли? Ами Великобритания (преди Борката Джонсън да се зарази)? Ами Бразилия, чийто президент заяви, че не вярва в опасността от коронавируса? Или те не се броят, защото смъртността там е висока? :)

KTP

Приема се. Да се чете "другата страна с която е интересно да направим сравнение" 

Andrij

Малко се учудих относно продължителността на живота в Белорус.Проверих и за 2017 г. е 74,13 год.Не вярвам за 1 год. да е паднала до 69.Иначе Швеция и Беларус могат да си позволят да не въвеждат карантина,както и Нидерландия донякъде,заради доброто си здравеопазване.Беларус е единствената държава от бившия соцлагер,която не проведе "оптимизация" на здравната си система и запази всичките си инфекциозни болници.Два примера-през 1982 г. полкът го хвана дизентерия,Военна болница се напълни още първия ден и "закъснелите" имахме късмета да ни откарат в Инфекциозна болница-София.Само отделението в което лежах имаше около 60-80 болни,а в останалите корпуси не знам,но капацитетът беше за стотици.Като дете бах болен от бронхо-пневмония.На вратата имаше някаква бележка с червен кръст,която указваше че домът е под карантина.Карантинираха само болния,а не цялата държава.Възпали ми се ухото,и ме откараха в Инфекциозна болница-Пловдив.Сам в стая,с прилежаща тоалетна и баня с вана,където сестрата или санитарката ме изкъпаха при приемането,макар,че бях вече ученик.Та така,ако тези болници бяха запазени по страната нямаше да има нужда да се блокира работата на стотици други болници сега и да се хвърлят фантастични средства,и да се заразяват масово медици.А в Беларус смъртността на 1 млн. население е по-ниска отколкото в България макар,че училища,детски градини,предприятия, културни учреждения си работеха непрекъснато.Футболното първенство не е спирало,и се играят по над 100 мача всяка седмица в различните лиги,с публика.Освен това на Великден църквите бяха пълни,Ленинският съботник се проведе,както и парада на 9 май с 15 000 публика,а на трибуната никой не беше с маска включително и посланиците на чуждите държави.За Швеция съм написал по-горе.Там пострадаха от сомалийците.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

....Швеция и Беларус постъпиха най-разумно и отказаха да се подчинят на всеобщата световна лудост...

 

...тази лудост може да се обясни й с перченето на световните лидери всеки да покаже как е дресирал народа си...и как може да направи народа си на маймуни без гък да кажат...един вид перчене кой народ е по-дисциплиниран спрямо вожда...

Aniki

тази лудост може да се обясни й с перченето на световните лидери всеки да покаже как е дресирал народа си

Нещо като dinner for schmucks. Признавам си и на мен ми е минавало като идея. 

Luft hans

Към тия двете страни с неподчинени лидери можем да прибавим и Бразилия с гордия Болсонаро, нали?

Там всичко е наред и затова днес заеха третото място на стълбичката.

Сгугню
снимка на Сгугню

Това е била и най-смъртоносната година в Швеция от 1918 г. насам, когато избухва пандемията от испанския грип. 

Ето това е най-сериозния показател за мащаба и тежестта на епидемията от коронавирус.

 

Ще запазя сия статия за да я навирам в очите на коронаскептиците и на конспиролозите при всеки удобен случай.

 

Защото освен, че демонстрира значимостта на епидемията, ясно показва и несъстоятелността на мангъровските идеи, а съответно - и на самите мангъровчета.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш