Quantcast
Шведски ватмани спират работа заради страх от COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Шведски ватмани спират работа заради страх от COVID-19

Страната отчете рекордно висока смъртност през април
Обновена
4 709
 ЕПА/БГНЕС
Шведският главен държавен епидемиолог Андерс Тегнел е в основата на противоречивия подход, който страната избра срещу коронавируса.

Ватманите на трамваите в шведския град Гьотеборг спират работа от утре заради страх, че могат да се заразят с коронавируса, съобщи местната информационна агенция ТТ. Те са притеснени, че не им е осигурена достатъчно добра защита срещу COVID-19, а превозните средства са пълни с пътници. За решението си ватманите се позовават на клауза в разпоредбите за правата на работниците, която може да бъде активирана при притеснения за здравето и безопасността на работното място. 

Гьотеборг трябваше да остане без трамваи още днес следобяд, но след преговори между профсъюзите и работодателите е взето решение това да стане от утре. "Не всички водачи могат да се изолират. Така е от средата на март и досега не се взимат никакви мерки", казва Йохан Канмерт, който е представител на отдела за здраве и безопасност в профсъюза "Комунал". 

"Шофьорите на автобуси са изолирани от пътниците, но според нас при трамваите това не може да стане, тъй като предните врати са важен изход при извънредни ситуации", обяснява Анет Йохансон от транспортната компания. "Водим разговори и търсим различни решения", допълва тя. 

Април е бил най-смъртоносният месец в Швеция за последните 27 години, става ясно от официалната статистика, цитирана от информационните агенции. Регистрираните смъртни случаи само за миналия месец са 10 458. По-висок е бил броят на починалите през декември 1993 г., когато те са били 11 057 души. Това е била и най-смъртоносната година в Швеция от 1918 г. насам, когато избухва пандемията от испанския грип. През 1993 г. общият брой на смъртните случаи в страната е бил 97 008.

Резкият скок на смъртните случаи през миналия месец се дължи на коронавируса. Властта в Стокхолм не предприе строги ограничения в борбата с COVID-19 и даде най-много жертви от всички скандинавски държави. При население от около 10 млн. души пандемията взе около 3700 жертви от началото на март, когато в Швеция бе регистриран първият случай на заразата с фатален изход. Общият брой на заразените е около 30 400. Според Шведската статистическа служба смъртните случаи от COVID-19 засега не надхвърлят жертвите на сезонния грип от декември 1993 г. и от януари 2000 г. Починалите спрямо числеността на населението през януари 2000 г. са били 110,8 души на 100 000 души, а през април т.г. това съотношение е 101,1 на 100 000 души, обясняват от статистическата служба.

 

ПРИЗНАНИЕ
 

Шведският главен държавен епидемиолог Андерс Тегнел преди дни призна, че е изненадан от големия брой жертви на коронавируса. Той е в основата на противоречивия подход, който страната избра да приложи срещу пандемията. "Длъжен съм да кажа, че никога не сме изчислявали толкова много смъртни случаи. Очаквахме повече хора да се разболеят, но високата смъртност ни изненада", каза Тегнел в онлайн предаване. Главният държавен епидемиолог обясни, че необичайният подход в голяма степен е разчитал на хората да спазват социална дистанция, без да са въведени официални изисквания. „Броят на починалите е нещо, което много ни тревожи", добавя Тегнел.

 

Още

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички

03.09.2021

2573
Рязък скок в смъртността от вируса у нас - 109 жертви за денонощие

31.08.2021

Обновена

4609
Затягането на мерките започна от Великотърновско и Благоевград

24.08.2021

Обновена

6606