Quantcast
Си Дзинпин направи изненадваща инспекция в Тибет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Си Дзинпин направи изненадваща инспекция в Тибет

2 970
 Ютюб

Китайският президент Си Цзинпин е посетил Тибет и това е първата официална визита на държавен глава на Китай в автономния регион за последните 30 години.

Си е бил в Тибет от сряда до петък, но китайските държавни медии съобщиха за това след края на посещението. Той е бил в югоизточната част на региона, а след това и в административната столица Лхаса. Там китайският президент е посетил двореца Потала,  който преди години беше резиденция на тибетския духовен лидер Далай Лама. 

Според официалните китайски медии първото посещение на Си, откакто е на власт, е било инспекционно. Той бил отделил особено внимание на икономиката в региона, на екологията и на запазването на културното наследство.

Пекин е обвиняван от правозащитни организации, че потиска културните и религиозните свободи в отдалечения и предимно будистки регион. Китайските власти отричат обвиненията и подчертават, че Тибет значително се е развил благодарение на тяхното управление, като през последните години там са били построени нови летища, железопътни линии и магистрали.

През управлението на Си Цзинпин обаче също така беше затегнат контролът над будистките манастири и беше разширено образованието на китайски, вместо на тибетски език. Критиците на тези мерки редовно биват арестувани и могат да получат дългосрочни присъди, особено в случаите, когато бъдат обвинени за връзки с 86-годишния Далай Лама, който живее в изгнание в Индия, пише английският в. "Гардиън".

Ключови думи:

Си Дзинпин, Тибет, Китай

Още

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

514
Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

12.09.2021

312
Китай забрани показването на „женчовци“ по телевизията

03.09.2021

4063