Quantcast
Силно земетресение удари Грузия и Армения | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Силно земетресение удари Грузия и Армения

Според различни източници трусът е бил с магнитуд 5.2-6.2
1 889

Силно земетресение удари Грузия и Армения и бе усетено и в Азербайджан.

Трус  с магнитуд 6,2 е регистриран в неделя вечерта (22.25 ч. местно време)  Южна Грузия, съобщи Центърът за сеизмологично наблюдение към Държавния университет "Илия Чавчавадзе", цитиран от ТАСС. Епицентърът е село Самеба, намиращо се в Южна Грузия недалеч от границата с Армения. Подземните трусове са били толкова силни, че са усетени в Тбилиси и Батуми. Засега няма данни за жертви и разрушения. Жителите на Тбилиси излязоха по улиците.

Volcanodiscovery съобщи, че земетресението е с магнитуд 5,2 по Рихтер в 22:25 ч. местно време, недалеч от Тбилиси. Изданието се позова на Германския изследователски център за геонауки (GFZ) .

По предварителни данни трусът е локализиран на плитка дълбочина от 10 км. Плитките земетресения се усещат по-силно от по-дълбоките, тъй като са по-близо до повърхността. Точният магнитуд, епицентърът и дълбочината на земетресението може да бъдат преразгледани по-късно.

Според  съобщение на Френската сеизмична служба (Réseau National de Surveillance Sismique (RéNaSS)) се посочва, че земетресението е с магнитуд 5,2. Други агенциисред които Институтът за изследване на земетресенията в Истанбул (KOERI-RETMC) съобщава за 5,6, Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC)  за 5,3.

Министерството на извънредните ситуации на Армения съобщи, че земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в северните райони на страната. 

Днес в 22:25 ч. е регистрирано земетресение на 16 км североизточно от град Бавра на арменско-грузинската граница. Огнището на земетресението с магнитуд 5,2 е на дълбочина 10 км", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Няма данни за пострадали или щети.

Земетресението в Грузия и Армения е усетено и в западната част на Азербайджан.

"Земните трусове в западните райони на Азербайджан, граничещи с Грузия и Армения, са усетени със сила до 3 бала", отбелязаха от сеизмичната служба, съобщи сеизмологичната служба към Националната академия на науките на Азербайджан..

 

Ключови думи:

земетресение

Още

Стотици загинаха при 6.1 по Рихтер в Афганистан

22.06.2022

Обновена

464
Силно земетресение удари Босна

23.04.2022

1938
7,3 по Рихтер остави без ток 2 млн. жилища в Токио

16.03.2022

Обновена

1731