Quantcast
Словакия ще тества всички граждани над 10-годишна възраст | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Словакия ще тества всички граждани над 10-годишна възраст

Италианският премиер Джузепе Конте обяви серия от нови мерки на фона на растящия брой на нови случаи
Обновена
1 759
 Мартин Гецов

Правителството на Словакия ще съгласува план, според който всички лица над 10-годишна възраст ще бъдат тествани за коронавирус, предаде БГНЕС, цитирайки "Дойче веле”.  Министърът на отбраната Ярослав Над съобщи, че за целта ще бъдат мобилизирани 7 хиляди военни и 50 хиляди държавни служители, както и полицаи и пожарникари. Тестването ще започне първоначално в огнищата на заразата в периода 23-25 октомври, след това обхватът му ще се разшири. 

На 1 октомври в страната беше въведено 45-дневно извънредно положение, това обаче доведе до протести относно забраната за провеждане на футоблни мачовне и искания мерките да бъдат смекчени. Според последни данни, заболелите в страната са 29 835 души, 88 са починали, а 7 359 са починали.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви серия от нови мерки на фона на растящия брой на нови случаи на коронавируа, предаде Франс прес. Само вчера бяха отчетени над 11 000 новозаразени.

Рестрикциите засягат основно заведенията и увеличаването на дела на работещите дистанционно. Ресторантите ще трябва да затварят най-късно в полунощ и да настаняват най-много шестима души на маса, а баровете ще работят до 18.00 ч., ако не предлагат на клиентите си обслужване на маса. 75% от служителите в държавните институции ще трябва да работят дистанционно. Това се препоръчва и на компаниите от частния сектор. 

Рестрикциите не включват полицейски час, какъвто беше въведен в редица френски градове, но въпреки това италианските кметове ще могат да налагат ограничения за достъп до публични места след 21 ч. "Трябва да предприемем действия, за да избегнем нова обща карантина, която ще постави в голяма опасност икономиката", заяви премиерът Конте.

Правителството на Словения обяви от днес официално епидемия от коронавирус на територията на цялата страна, която ще продължи 30 дни. Това означава, че е активиран националният план за защита и спасяване, но не са обявени допълнителни ограничителни мерки. Позитивните резултати в общия брой на тестовете в Словения надхвърли 19%, след като вирусът беше потвърден в 726 случая при направени 3765 теста.
Говорителят на правителството Йелко Кацин обяви, че няма да има промени, свързани с работещите, студентите и другите категории граждани. Призовават се работодателите да организират работа от дома, ако това е възможно.
В момента правителството не вижда необходимост да се затворят търговските центрове, Планът за работа на училищата не се променя, което означава, че студентите и учениците от VI клас нагоре ще преминат към дистанционно обучение, както беше обявено в началото на миналата седмица, а останалите ще продължат да учат присъствено.

В Полша ще изградят полева болница на националния стадион в столицата Варшава заради увеличаващия се брой заразени с новия коронавирус. Говорител на правителството съобщи, че полевата болница ще разполага с 500 легла за пациенти с Covid-19.

Въпреки че случаите на новозаразени с коронавирус в Чехия се увеличават, вчера футболните и хокейни клубове проведоха протест на централния площад в Прага, на който се събраха и други недоволни от затягането на мерките. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събрпалите си. Съобщено е за 20 пострадали. Страната ще изчака още две седмици и тогава ще реши дали да обяви пълна карантина, каза вицепремиерът Карел Хавличек.

Норвежки медици откриха в град Тронхайм нова разновидност на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи телевизия NRK, цитирана от БГНЕС.

„Не знаем откъде се е появил този вирус. Досега подобни варианти в Норвегия не е имало. Търсенето в международната база данни също не показа наличието му някъде”, разказа главният лекар на общината Туве Росстад.

Медиците установили, че вирусът е мутирал, след като било регистрирано ускорено заразяване с този щам. Според Расстад, броят на заболелите от COVID-19 ще продължи да се увеличава в съответствие с увеличаването на тестовете.

През почивните дни в Тронхайм бяха регистрирани осем новозаразени, като седем от тях са млади хора над 20-годишна възраст. Всички те преживяват в лека форма инфекцията.

Миналата седмица около 1 000 човека в Тронхайм бяха поставени под карантина, тъй като голяма част от тях са посетили местния клуб „Малкият Лондон”. Властите твърдят, че ситуацията в града е под контрол.

От началото на епидемията в Норвегия с коронавирус са се заразили повече от 16 400 човека, като вследствие на предизвикани от това усложнения са починали 278 човека.

Временна национална карантина ще бъде въведена в Уелс в петък, съобщи  първият министър на страната Марк Дрейкфорд. Правителството на Уелс смята, че тази мярка е жизненоважна за подпомагане на овладяването на вируса. Уелското правителство, ръководено от лейбъристите, също забрани на хора от райони от второ и трето ниво от тристепенната скала за защита срещу разпространението на коронавируса във Великобритания да пътуват до Уелс. Според управляващите рязкото блокиране на страната сега ще даде на Уелс и на Националната здравна служба време да се подготви преди трудна зима.

Ключови думи:

Италия, коронавирус

Още

Здравните власти решават ще продължат ли зелените коридори

09.05.2021

Обновена

840
Правителството за пандемията: Европа не може да ни настигне

07.05.2021

Обновена

2437
Сърбия обещава 25 евро бонус за всеки ваксиниран срещу COVID-19

06.05.2021

468