Quantcast
Според експерт Путин няма опции да прати още армия на фронта | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Според експерт Путин няма опции да прати още армия на фронта

15 317
 https://inf.news/
Владимир Путин

Украйна може да победи, написа в традиционната си колонка във "Вашингтон Поуст" военният историк Макс Бут, американец от руски произход. Той разглежда няколко сценария за бъдещето на войната, като най-интересният касае възможността Владимир Путин да мобилизира още военни. Бут счита, че реално Путин не може да ги мобилизира.

Напредъкът на армията на Путин е бавен и неравномерен още преди западните страни да започнат да снабдяват Украйна с тежки оръжия, анализира историкът. След като получат снаряжението, украинските военни ще могат да започнат контраофанзива с връщане на териториите, завзети от Руската федерация. "Какво тогава ще направи Путин?", пита Бут. И посочва - да мобилизира още войници, или да прибегне до химически или ядрени оръжия.

Мащабна мобилизация обаче не може да предприеме, защото това би увеличило риска от масови протести. Тогава може да потърси физическа сила от резерва. За една годна Русия мобилизира около 260 000 войници. Но дори Путин да ги прати всички в Украйна (досега е обещал да не го прави), те ще имат нужда от поне четири месеца, за да тренират. А дори някак да бъдат обучени, ще е трудно да се оборудват. Бут твърди, че снабдяването с провизии и цялостната логистика няма как да се случат, след като се провалиха за 150 000 войници.

Колкото до химически или ядрени оръжия, те биха предизвикали поразяваща реакция от САЩ. Затова Путин едва ли ще дръзне да ги използва.

Още

Украйна вкара Русия в стратегически капан
7 британски града се борят за домакин на "Евровизия" вместо Украйна

13.08.2022

72
Снимки показаха унищожена техника след взрива в руската база в Беларус

13.08.2022

Обновена

10042