Quantcast
СЗО: Най-лошото с COVID 19 тепърва предстои  | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

СЗО: Най-лошото с COVID 19 тепърва предстои 

Шефът на световната организация обяви, че изпращат екип в Китай, за да търсят произхода на коронавируса
Обновена
9 522

Шест месеца след избухването на новия коронавирус, пандемията все още не е приключила, заяви в понеделник Световната здравна организация, като предупреди, че "най-лошото тепърва предстои", съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Когато броя на смъртните случаи надмина 500 000, а броят на потвърдените инфекции надхвърли 10 милиона, СЗО заяви, че е моментът да се поднови в борбата за спасяване на живота.

"Преди шест месеца никой от нас не можеше да си представи как светът ни - и животът ни - ще бъдат хвърлени в смут от този нов вирус", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг.

"Ние всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване. Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява. Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда", каза още той.

Тедрос обяви и, че пандемията е извела наяве най-доброто и най-лошото от човечество, цитирайки актове на доброта и солидарност, но също така и дезинформация и политизиране на вируса. "В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво "най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам", натърти той и добави: "С този вид среда и състояние се страхуваме от най-лошото."

Световната здравна организация обяви и, че изпраща екип в Китай следващата седмица във връзка с търсенето на произхода на вируса, който предизвика глобалната пандемия от COVID-19. „Познаването на източника на вируса е много, много важно“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. „Ще изпратим екип през следващата седмица в Китай, който да се подготви за това и се надяваме, че това ще ни позволи да разберем, как е започнал вирусът“, добави той.

Още

Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

932
МЗ започва кампания за ваксиниране на ромите

22.06.2021

Обновена

1479
Испания и Кипър вече пускат българи без COVID-ограничения

21.06.2021

Обновена

3062