Quantcast
Турция е поискала да купи самолетоносач от Лондон, но е получила отказ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Турция е поискала да купи самолетоносач от Лондон, но е получила отказ

Това е накарало Анкара и Ердоган да обявят, че ще си направят свой собствен
17 371
 БГНЕС архив
Самолетоносачът на британския кралски военноморски флот Кралица Елизабет

Турция е провела консултации с британското правителство за закупуване на нов или употребяван самолетоносач, но преговорите не са дали резултат, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от Агенция Фокус. 

Според изданието Middle East Eye (MEE) преговорите са били за закупуване на самолетоносач клас "Кралица Елизабет", но според източниците британската страна е отказала. „Те предложиха да продадат дизайна на самолетоносач и да осигурят техническа помощ по време на строителството в Турция“, казва един от източниците. Друг пък е обявил, че „след консултациите с британското правителство Турция реши да построи собствен самолетоносач, вместо да го закупи“.

Междувременно британското министерство на международната търговия нито отрече, нито потвърди дали са проведени подобни консултации.

„Като близки съюзници в НАТО Великобритания и Турция имат дългогодишни и силни двустранни отношения в областта на отбраната, основани на сътрудничество и колаборацията“, заяви говорител на ведомството, цитиран от MEE в писмен отговор. „Великобритания и Турция провеждат редовни дискусии по редица въпроси, свързани с отбраната и сигурността. Ние не коментираме подробности от тези дискусии “, добави говорителят.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган наскоро намекна за някои подробности за новите военноморски проекти на страната, като производството на самолетоносач беше един от тях. Той подчерта, че нов самолетоносач, който ще бъде проектиран и произведен в страната, ще издигне Турция до висшата лига във военноморското дело.

Всъщност Ердоган твърди, че Турция планира да произведе собствен самолетоносач още от 2017 г.  „До 2022 година Турция трябва да постигне независимост от чуждите компании във военната индустрия. Ще произведем собствен самолетоносач. Нашата цел е да станем един от лидерите на корабостроенето, а самолетоносачът не е блян за нас“, казва той тогава.

Още

Хванатите у нас за атентата в Истанбул остават за постоянно в ареста

29.11.2022

172
Стачка на машинистите блокира транспорта във Великобритания

26.11.2022

268
Летищата във Великобритания смекчават ограниченията за ръчен багаж

24.11.2022

6193